Horká čokoláda: Má bohatou historii a vyvolala dokonce i náboženské spory. Pochutnávali si na ní i Mayové

Zdroj: Shutterstock

Známe ji asi úplně všichni a jen málokdo z nás jí dokáže odolat. Horká čokoláda přijde vhod nejen v chladných dnech, kdy přinese příjemné prohřátí se sladkou tečkou navrch. Je výborná i jen tak, kdykoli zrovna dostaneme chuť na něco hříšně sladkého.

Přemýšleli jste ale někdy o původu tohoto lahodného nápoje? Historie horké čokolády sahá daleko do minulosti a nápoj se v průběhu let měnil a vyvíjel. Co o ní možná nevíte?

Původem z Mexika?

Již v roce 500 př. n. l. Mayové pili čokoládu vyrobenou z rozemletých kakaových semínek smíchaných s vodou, kukuřičnou moukou a chilli papričkami.

Tato verze je na hony vzdálené té horké čokoládě, kterou si vychutnáváme dnes, viďte? Mayové nápoj míchali přeléváním tam a zpět z šálku do hrnce, dokud nevznikla hustá pěna.

„Přestože byl čokoládový nápoj dostupný všem vrstvám lidí, bohatí ho pili z velkých nádob s chrliči, které se později pohřbily spolu s nimi,“ doplňuje informace o historii thespruceeats.com.

Ne vždy byla sladká

Dříve bylo zvykem pít tento nápoj hořký, což by nám dneska asi moc nechutnalo. My máme horkou čokoládu spojenou s neodolatelně sladkou příchutí.

„Španělé, kteří byli seznámeni s kakaovými nápoji poté, co si je conquistadoři přinesli domů, sladili věci přidáním skořice, cukru a dalšího koření,“ odhaluje mentalfloss.com.

I to však mělo opravdu hodně daleko do sladkého nápoje, který známe a s oblibou si ho vychutnáváme dnes.

Věřilo se v její léčivé schopnosti

Čistý kakaový nápoj, který vyráběli raní Mezoameričané, měl vysoký obsah kalorií a antioxidantů a dodal závan kofeinu.

Proto přirozeně věřili, že má regenerační vlastnosti. Aztéčtí válečníci často pili kakao předtím, než šli do bitvy, zatímco o Montezumovi II. se říkalo, že každý den vypije až 50 šálků.

Nápoj si také získal pověst afrodiziaka. Poté, co se recept dostal v 16. století do Španělska, mniši ho na čas zamkli, aby zabránili rozšíření výroby a znehodnocení účinků nápoje.

Kvůli horké čokoládě byly náboženské spory?

Když se čokoládové nápoje během 16. a 17. století začaly hojně konzumovat, hlavně mezi bohatšími lidmi, objevily se spory, jestli jde o nápoj nebo o jídlo.

Rozdíl by určoval, zda evropští římští katolíci mohou popíjet během náboženského půstu, k němuž během roku docházelo mnohokrát.

Spor se dostal až k papeži Řehořovi XIII. který nařídil, že pitelná čokoláda je vhodná ke konzumaci během půstu. Přesto se o tom dále zuřivě diskutovalo a mnoho duchovních během půstu zakázalo pít čokoládové nápoje.

Zdroj: thespruceeats.com, mentalfloss.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz