Granátové jablko: ovoce, které je velmi zdravé a navíc pomáhá s hubnutím

Granátové jablko je ovoce zakulaceného šestibokého tvaru, které má specifickou vnitřní strukturu. Plod marhaníku granátového se však především řadí mezi superpotraviny.

Marhaník granátový byl původně endemitem

Marhaník granátový je menší strom, který původně rostl pouze na malém ostrově Sokotra, jenž se rozkládá u pobřeží Somálska. Jednalo se tedy o tzv. endemitický druh, neboť se vyskytoval jen na určitém území a nikde jinde. Člověk ovšem marhaník granátový rozšířil i do dalších částí světa. Dnes roste především ve Středomoří, ale vyskytuje se rovněž v Asii, stejně jako v Severní a Jižní Americe.

Kde granátová jablka pořídit?

Granátová jablka patří mezi ovoce, které seženete na každém kroku. Ve své nabídce ho má mnoho supermarketů a často i menší prodejny s ovocem a zeleninou. Navíc si můžete pořídit i další produkty. Aktuálně naleznete v nabídce některých obchodů např. šťávu, balzámový ocet anebo dokonce nealkoholický cider z granátového jablka.

Granátové jablko v kuchyni

Granátové jablko má dosti specifickou stavbu – pod tlustou a tvrdou slupkou této bobule se nachází šest až 12 pouzder, které jsou plné semen, což je nejčastěji konzumovaná část (mají výraznou sladko-kyselou chuť). Použít je můžete např. do smoothie, ale i doma si z nich můžete vylisovat šťávu. Semena se ovšem hodí rovněž do salátů a uplatnění nacházejí i při přípravě dortů či koláčů. V teplé kuchyni se jedlé části hodí např. k drůbeži, grilovanému masu a rybám.

Granátové jablko a zdraví

Granátové jablko obsahuje mnoho účinných látek od vitamínů (A, B, C či E) přes minerály (sodík, hořčík, železo atd.) až po vlákninu, aminokyseliny a organické kyseliny (citrónovou či jablečnou). Není tedy divu, že je velmi zdravé. Pozitivně působí proti infekcím a zánětům, kladný vliv má na imunitu a kardiovaskulární systém a zároveň podporuje metabolismus a trávení. Proto je ostatně doporučováno i při shazování přebytečných kilogramů, notabene, když je nízkokalorické.

Zajímavosti o granátovém jablku

  • Jeden plod marhaníku granátová obsahuje skutečně velké množství semen. Jejich počet někdy přesahuje i 600.
  • Když si budete granátové jablko připravovat, dejte si pozor. Šťáva totiž barví a velmi špatně se odstraňuje.
  • Sirup z granátových jablek se nazývá grenadina a nachází uplatnění v míchaných nápojích. Vyrábí se z něj např. Tequila sunrise.
  • Granát je název pro červený drahokam. Tomu se tak začalo zřejmě říkat právě dle barvy granátového jablka. Granát jako název tříštivé střely je přitom rovněž odvozen od tohoto ovoce, protože se mu podobá tvarem i strukturou.
  • Marhaník granátový byl původně endemitem na Sokotře (viz výše). Na tomto ostrově ale dodnes rostou ryze endemické stromy jako např. dračinec rumělkový.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*