Ačkoli stoupající ceny potravin měly vliv i na zvýšení cen rozvozu jídla, roste také zájem o tyto služby. Nejnovější průzkumy podle TV Nova potvrzují, že Češi si stále častěji objednávají domů jídlo přímo z restaurací nebo volí rozvážku.
Podle Adama Kolesy, šéfa dovážkové společnosti Foodora, si lidé velmi často vyčítají, že si večer po těžkém dni v práci doma neuvaří, ale raději si jídlo objednají z internetu. „No a my je chceme naučit, že je to vlastně normální a úplně v pořádku,“ řekl pro Euro.cz.
On sám si podle svých slov do kanceláře nebo domů objednává jídlo zhruba čtyřikrát týdně. Rád by to omezil, na druhou stranu si ale uvědomuje, že někdy to jinak nejde. A je stále lepší nechat si jídlo dovézt, než si koupit například nějaký polotovar do mikrovlnky.
Pozor na bakterie
Při kupování jídla z rozvážky by si měl člověk na některé věci dávat pozor. Důležité je kontrolovat například to, jak zabalené a jak teplé vám jídlo dorazí. Pokrm by totiž měl mít minimálně 60 °C teplotu, aby se v něm nezačaly tvořit bakterie.
Mnoho krabiček, které rozvážkové služby, nebo spíše restaurace používají, tomu ale není uzpůsobeno. Často tak přijede člověku domů už téměř vychladlý oběd nebo večeře, který podle odborníků může být nebezpečný.
Jak ale na druhou stranu napsal na facebooku například pan Zdeněk, doma často máme jídlo od oběda nechané na lince a večer ho znovu ohříváme. A ve velké většině případů se nám nic nestane. Problém tedy nejspíš nebude až tak významný, jak některé weby uvádí.
Práce snů?
Samotní kurýři se podle všeho nemají špatně. Server Seznam Zprávy uvádí, že mají v mnoha případech až 300 korun na hodinu. Navíc si pracovní dobu mohou určovat podle svých představ.
Minimálně to tedy v únoru letošního roku vyšlo z průzkumů prováděných u firem Wolt, Bolt Food a Foodora (tehdy ještě Dáme jídlo).
Rozvážkové služby mají u nás i všude jinde ve světě pravděpodobně velmi dobrou budoucnost. Jídlo z dovozu je stále oblíbenější a o pracovní pozice jistě nouze jen tak nebude.
Zdroj: TV Nova, Seznam Zprávy, iRozhlas, Euro, Novinky, Přehledně24, Facebook
Autor: Šárka Cvrkalová