Domácí nudle jsou jednodušší, než jste si mysleli. Ukážeme vám, jak na vaječné a nudle ramen

Zdroj: Shutterstock

Možná jste sledovali videa čínských mistrů, jak připravují ručně tahané nudle, a domácí přípravu jste rovnou zavrhli. Výroba vaječných nudlí nebo nudlí ramen však nemusí být vůbec složitá. Pojďte ji vyzkoušet společně s námi.

Vaječné nudle

Na klasické vaječné nudle podle webu I am baker budete potřebovat pouze čtyři ingredience: 1 rozšlehané vejce pokojové teploty, ½ lžičky soli, 2 lžíce plnotučného mléka pokojové teploty a 1 šálek proseté hladké mouky.

Smíchejte vejce, sůl a mléko. Přidejte mouku. Míchejte, dokud se ingredience nespojí. Čistou pracovní plochu lehce vysypte moukou, přeneste na ni těsto a vytvarujte z něj kouli. Těsto hněťte 5 až 10 minut, nebo dokud se suroviny zcela nespojí a nejsou poddajné.

Vyválejte těsto na tloušťku 3 milimetrů. Pokud se vám těsto začne lepit, opatrně ho nadzvedněte a přidejte pod něj ještě trochu mouky.

Pomocí kráječe na pizzu nakrájejte z těsta podélné proužky, které budou široké asi půl centimetru. Po nakrájení všech proužků, nechte těsto několik minut odpočívat. Vhoďte nudle do vroucí vody a vařte asi 3 minuty.

Nudle ramen

Ramen nudle jsou japonskou adaptací čínských nudlí. Tradičně se ručně tahají a vyrábí ze 4 základních surovin: pšeničné mouky, vody, soli a kansui. Kansui je zásaditá minerální voda, která je bohatá na uhličitan sodný a uhličitan draselný. Je to speciální složka, která odlišuje nudle ramen a dodává jim žlutavý odstín i pevnou strukturu. Protože je však těžké ji sehnat, lze použít jedlou sodu smíchanou s vodou.

Na nudle ramen podle webu Chopstick chronicles budete potřebovat 100 gramů chlebové mouky, 40 mililitrů vody, 1 lžičku jedlé sody a 1 lžičku soli. V malé míse smíchejte vodu, jedlou sodu a sůl. Nechte sodu a sůl zcela rozpustit. Mouku dejte do velké mísy, přidejte 1 lžíci vody se sodou a promíchejte rukou. Tento postup opakujte, dokud do mouky nepřidáte všechnu vodu. Mouka s vodou by měla vytvořit drobenku.

Vložte těsto do sáčku na zip a nechte 10 minut odpočívat, aby mouka plně absorbovala vodu. Těsto vytvarujte do obdélníkového tvaru ve spodní polovině zipového sáčku, odstraňte z něj co nejvíce vzduchu a dejte ho přes noc do chladničky. Poté rozstřihněte sáček a těsto vyjměte.

Pracovní desku poprašte velkým množstvím kukuřičného škrobu, těsto přeložte na polovinu a vyválejte. Těsto ještě více poprašte a rozválejte ho na co nejtenčí plát. Nakrájejte těsto na plátky široké 2 milimetry. Ve velkém hrnci svařte vodu, přidejte čerstvě připravené nudle a vařte asi 3 minuty.

Použijte na nudle trik se sáčkem

Pokud vám i tyto dva postupy výroby nudlí připadají složité, můžete vyzkoušet trik se sáčkem. Prošlehejte 90 gramů hladké mouky, 3 vejce a špetku soli, aby vám vzniklo těsto o něco hustší než palačinkové. Na deset minut dejte těsto stranou a přiveďte k varu vývar, do kterého chcete nudle přidat.

Následně těsto vlijte do pevnějšího igelitového sáčku a odstřihnete malý růžek. Skrze otvor pak do vroucího vývaru postupně těsto nalévejte, nechte nudle 6 minut povařit a máte hotovo.

Zdroj: I am baker, Chopstick chronicles, Pro ženy

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz