Domácí Amaretto připravíte velmi snadno. Využijte ho třeba při přípravě dezertů

Zdroj: Shutterstock

Amaretto není jen alkohol. Je to likér, který si vychutnávají praví gurmáni. Jedná se o italský alkoholický nápoj s hořkosladkou chutí a vůní mandlí. Jeho název je odvozen od slova amaro, což v italštině znamená hořký.

Amaretto je likér, který se vyrábí z mandlí, meruňkových jader, bylin, vanilky a koření. Obvykle obsahuje 28 % alkoholu. Vy si ho ale můžete připravit jednoduše i doma. Kromě toho vám poradíme, jak ho následně využít.

Domácí Amaretto

Na přípravu Amaretta budete potřebovat šálek vody, šálek bílého krystalového cukru, půl šálku hnědého cukru, 2 šálky vodky, 2 lžíce mandlového extraktu a 2 lžičky čistého vanilkového extraktu.

V hrnci přiveďte k varu vodu a dejte do ní oba cukry. Směs vařte, dokud se cukr nerozpustí. Smíchejte tekutinu s oběma extrakty.

Sirup sundejte z plotny a nechte ho vychladnout. Následně do něj přilijte vodku a vše pořádně zamíchejte. Pak přelijte tekutinu do láhve a dejte do ledničky. Podává se s ledem.

Jak Amaretto využít?

Jako první se samozřejmě nabízí vypít Amaretto s přáteli. Pokud je pohostíte tímto likérem a řeknete jim, že je domácí, nebudou vám možná ani věřit. Existuje ale mnoho dalších způsobů, jak si pití vychutnat.

Využít ho můžete například při přípravě tiramisu. Pokud ho do dezertu přidáte, ve spojení s kávovou chutí docílíte dokonalosti.

Amaretto můžete dále přidat například do sušenek či koláčů, prakticky při jakémkoli pečení sladkého dezertu se dá použít. V neposlední řadě pak z něj můžete namíchat další drinky. Je jen na vás, pro jaké spojení chutí se nakonec rozhodnete.

Zdroj: Bella Limento, Liquor Delicious, The Spruce Eats, Master Class

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz