Dieta v menopauze: I strava může ovlivnit to, jak se v tomto období cítíte

Zdroj: Shutterstock

Menopauza je období v životě ženy, kterému se nedá vyhnout. Je to období, ve kterém se menstruace pomalu chýlí ke svému konci. Za menopauzu se označuje stav, kdy žena v posledních dvanácti měsících nedostane menstruaci. Příznaky a samotný přechod ale mohou trvat i několik let.

Menopauza se pojí k nepříjemným příznakům a není tajemstvím, že zvyšuje i riziko některých onemocnění. Vhodná strava přitom může projevy přechodu zmírnit a celý proces, který zkrátka jednoho dne potká každou ženu, celkově usnadnit.

Co se děje v těle během menopauzy?

Během přechodu do menopauzy a po ní začne hormon estrogen klesat, což naruší vaše normální cyklické vzorce estrogenu a progesteronu.

Snížení hladiny estrogenu negativně ovlivňuje váš metabolismus, což může vést k nárůstu hmotnosti. Tyto změny mohou také ovlivnit vaši hladinu cholesterolu a to, jak vaše tělo tráví sacharidy.

Mnoho žen pociťuje během tohoto přechodného období příznaky jako návaly horka a potíže se spánkem.

Správná strava může pomoci

„Existují důkazy, že některé potraviny mohou pomoci zmírnit některé příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, špatný spánek a nízká hustota kostí,“ odhaluje healthline.com.

Co byste tedy měly zařadit do svého jídelníčku, abyste tohle období zvládly o něco lépe a přečkaly tento milník bez větších potíží?

Mléčné výrobky

Pokles hladiny estrogenu během menopauzy může u žen zvýšit riziko zlomenin. Mléčné výrobky, jako je mléko, jogurt a sýr, obsahují vápník, fosfor, draslík, hořčík a vitaminy D a K, které jsou všechny nezbytné pro zdraví kostí.

Potraviny bohaté na vlákninu

„Většina dospělých žen by měla přijmout asi 21 gramů vlákniny denně,“ udává webmd.com. Proto by se ve vašem jídelníčku měly objevit potraviny jako je celozrnné pečivo, cereálie, těstoviny, rýže, čerstvé ovoce a zelenina.

Zdravé tuky

Zdravé tuky, jako jsou omega-3 mastné kyseliny, mohou být přínosem pro ženy v menopauze. Mezi potraviny s nejvyšším obsahem omega-3 mastných kyselin patří tučné ryby, jako je makrela, losos a ančovičky a semínka jako lněná semínka, chia semínka a konopná semínka.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou plné vitaminů a minerálů, vlákniny a antioxidantů. Denně byste si měly dopřát minimálně jednu porci ovoce a zeleniny.

Zdroj: healthline.com, webmd.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz