Dieta na tento týden: Využijte vykoledovaná vejce a vyzkoušejte vajíčkovou dietu

Zdroj: Shutterstock

Třídenní vaječná dieta, jinak známá jako vaječný půst, je dieta, při níž se po krátkou dobu konzumují především vejce, máslo a sýr. A protože se blíží svátky jara Velikonoce, můžete nashromážděná vejce letos využít trochu jinak než na vaječnou pomazánku.

Pravidla třídenní vaječné diety

Dodržování třídenní vaječné diety se může zdát jednoduché, nicméně existují určitá specifická pravidla.

Každý den zkonzumujte minimálně 6 celých vajec a dbejte na to, abyste jedli každých 3 až 5 hodin (vejce natvrdo jsou povolena). První vejce je třeba zkonzumovat do 30 minut po probuzení.

Na každé zkonzumované vejce musíte sníst 1 polévkovou lžíci tuku (máslo, olivový olej nebo jiný zdravý olej) a až 30 gramů sýra (čedar, nivu, švýcarský sýr, mozzarellu, sýr string).

Jíst byste měli přestat 3 hodiny před spaním. Pijte hodně vody a jiných nápojů s nulovým obsahem kalorií. Půst by měl trvat 3-5 dní. Delší doba může způsobit zdravotní problém.

Co jíst kromě vajec

Je důležité si uvědomit, že i když se tato dieta nazývá „vaječná dieta“, můžete konzumovat i jiné potraviny, např. libové bílkoviny (ryby, drůbež bez kůže, libové hovězí, jehněčí, vepřové), zeleninu s nízkým obsahem sacharidů (tmavá listová zelenina, špenát, zelený salát, zelenina vařená v páře), některé druhy ovoce (rajčata, citrony, limetky), černá káva v malém množství.

Nepovolené potraviny

Pro dosažení optimálních výsledků je nezbytné vynechat následující potraviny: cukr, smažené potraviny, zpracované potraviny a škrobovou zeleninu.

Přínosy vaječné diety

Žloutek ve vejcích obsahuje vysoké množství cholinu (pro tělo nezbytná živina), který pomáhá játrům, aby byla schopna metabolizovat tuky. Jeho účinky potvrdila mimo jiné studie Mihaie Mehedinta.

Dieta je také přísnější než většina ostatních, což znamená, že přijímáte méně kalorií, to také napomáhá spalování uloženého tuku jako energie.

Může snižovat chuť k jídlu a zvyšovat pocit sytosti. Vejce mají vysoký obsah bílkovin, což znamená, že vás zasytí na delší dobu a také pomohou od konzumace většího množství kalorií během dne.

Vzhledem k tomu, že dieta je velmi přísná v tom, co můžete a nemůžete jíst, naučíte se přestat jíst zpracované potraviny, které se tradičně vyskytují v západní stravě.

Zdravotní rizika

Dieta je dost omezující jak v kalorické spotřebě, tak v tom, co konkrétně můžete jíst. Mezi běžné příznaky patří zvýšený hlad, nízká energie, bolesti hlavy a podrážděnost. Dieta má nízký obsah vlákniny, což může způsobit zácpu.

Dieta omezuje mnoho dalších zdravých skupin potravin, které jsou důležité pro celkové zdraví a pohodu. V důsledku toho může při příliš dlouhém pokračování této diety dojít ke zvýšení rizika nutričního deficitu a ve skutečnosti způsobit více škody než užitku.

Zdroj: peopleschoicebeefjerky.com, verywellfit.com, Mihai G. Mehedint, Choline’s role in maintaining liver function: new evidence for epigenetic mechanisms, 2013
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz