Dědečkův buřtguláš: Základem jsou kvalitní špekáčky, koření a láska k jídlu

Zdroj: Shutterstock

Můj děda nevařil příliš často. Mám pocit, že uměl možná dva nebo tři recepty. Když už se ale k plotně dostal, stálo to za to. Jeho buřtguláš, který milovala celá rodina, jsem se nakonec naučila i já. A dělám ho poměrně pravidelně.

Děda byl vždycky člověk, který měl rád klasickou českou kuchyni. K poctivým ingrediencím přidal trpělivost a lásku, díky čemuž nakonec vždy vzniklo jídlo, na kterém si všichni pochutnali.

Klasický buřtguláš

Když se řekne buřtguláš, mnoho mých přátel má za to, že jde o obyčejné jídlo, které nemůže nikoho nadchnout. Pravda ale je, že když jim ho připravím, nikdy si nakonec nestěžují.

Základem jsou kvalitní špekáčky, brambory a správné množství koření. Vyzkoušejte si podle našeho rodinného receptu připravit tuhle pochoutku doma i vy. Potěšíte celou rodinu, to vám mohu garantovat.

Jak na přípravu pokrmu

Na buřtguláš budete potřebovat 60 gramů sádla, 600 gramů špekáčků, 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžíce mleté papriky, hladkou mouku, 2 litry vývaru, kilogram brambor, 3 lžíce majoránky, sůl a pepř.

V kastrolu rozehřejte půlku sádla a opečte na něm nakrájené špekáčky. Dejte je stranou, přidejte do hrnce zbytek sádla a restujte na něm asi 10 minut cibuli. Potom zarestujte česnek, ale jen krátce, aby nezhořkl.

Směs zasypte paprikou a 3 lžícemi mouky. Opět pozor, aby vám paprika nezhořkla. Potom vše zalijte vývarem, rozšlehejte metličkou, aby se vám neudělaly z mouky hrudky. Do základu vraťte špekáčky a dejte vařit brambory.

Po 20 minutách budou měkké. V tu chvíli přidejte majoránku, jídlo osolte, opepřete, podle chuti můžete přidat trochu octa, ne každý má ale kyselejší chuť rád. Je to zcela na vás. Buřtguláš se pak podává v hlubokých mísách s čerstvým chlebem.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz