Datlovým sirupem osladíte čaj i kávu, hodí se i do omáček. Navíc je plný vitamínů

Zdroj: Shutterstock

Datle jsou i u nás v posledních letech velmi oblíbeným ovocem. Jsou hodně sladké, proto si je často dopřáváme jako zdravou svačinku v případě, že nás honí mlsná. Pro tělo mají celou řadu pozitivních přínosů. A udělat z nich můžete také vynikající datlový sirup.

Datle jsou bohaté na vitamíny A, B, a minerály jako je železo, měď nebo draslík, uvádí Healthline. Ovoce je vhodné pro sportovce a studenty, protože velmi rychle dodá díky obsahu cukrů tělu energii.

Díky vitamínům B mají datle kladný vliv na naši nervovou soustavu, přispívají k činnosti mozku a pomáhají udržet člověku dobrou náladu, doplňuje Cleveland Clinic.

Datlový sirup

Datle jsou vynikající v čerstvé i sušené podobě, připravit si z nich ale můžete také skvělý sirup. Budete potřebovat jen 200 gramů mandlí a 450 mililitrů vody.

Díky tomu, že jsou datle velmi sladké, nepřidává se do sirupu už žádný další cukr. Je proto velmi zdravý.

Datle vypeckujte, dejte do vody i se slupkami a lehce je pomačkejte, aby se do nich voda lépe nasákla. Nechte je zhruba 4 hodiny odstát. Potom vše tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Sirup přeceďte přes sítko a uchovávejte v lednici. Vydrží až 3 týdny.

Využití datlového sirupu

Datlový sirup je vynikající například na palačinky nebo do zmrzlinového poháru. Zalít ho ale také můžete vodou a připravit si lahodný nápoj, který vám dodá energii.

Skvěle chutná také káva, kterou datlovým sirupem osladíte, místo medu ho můžete přidat i do čaje. V neposlední řadě se potom ale také překvapivě hodí při přípravě různých nasládlých omáček k masu.

Zdroj: Healthline, The Vitality Dietitians, Indian Heathy Recipes, Bon Apetit, Cleveland Clinic

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz