Co s hruškami? Zkuste je zpracovat podle receptů Josefa Maršálka

Zdroj: Shutterstock

Urodila se vám bohatá nadílka hrušek a vy nevíte, co s nimi? Hrušky jsou skvělé v celé řadě moučníků a dezertů. Pokud vám došla inspirace, jak hrušky zpracovat, pár nápadů bychom pro vás měli.

Zkuste je použít například do lahodného francouzského koláče. Recept na něj pochází přímo od mistra cukráře Josefa Maršálka.

Galette aneb francouzský kulatý koláč

„Galette je termín z francouzské kuchyně, je to kulatý a křupavý koláč,“ vysvětluje deník iDnes. A právě na něj vám přinášíme recept od cukráře Josefa Maršálka.

Na přípravu těsta budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 150 g másla, 50 g celozrnné špaldové mouky, 25 g cukru krupice, 4 g skořice, 3 g soli a 50 ml ledové vody. Na kakaovo-oříškový krém si připravte: 100 g měkkého másla, 100 g cukru krupice, 100 g mouky z lískových oříšků, 20 g kakaa, 2 g skořice, 1 g badyánu, 1 g soli, 1 vejce střední velikosti a kůru z 1 citronu. V neposlední řadě také potřebujete: 750 g čerstvých hrušek, 50 g nasekaných lískových oříšků, 20 g cukru krupice, 50 g másla a 10 g vanilkového cukru na dokončení tohoto moučníku.

Do mísy navažte oba druhy mouky, přidejte sůl, skořici, cukr, máslo a vypracujte drobenku. Přidejte ledovou vodu a rychle zamíchejte. Připravené těsto rozválejte na pomoučené desce do kruhu o průměru cca 40 cm a síle asi 3 mm.  S pomocí válečku jej přeneste na plech vyložený pečicím papírem.

V misce smíchejte měkké máslo, cukr, koření, sůl, citronovou kůru, kakao a vše společně promíchejte. Následně vmíchejte mouku z lískových oříšků, přidejte vejce a vymíchejte do hladka. Hotový krém natřete na předem rozválené těsto. Povrch koláče poté v soustředných kruzích poklaďte hruškami nakrájenými na tenké plátky. Okraje těsta přeložte směrem dovnitř, poté vše potřete rozpuštěným máslem a posypte cukrem, včetně vanilkového. Navrch přidejte na kousky nasekané oříšky a vložte do vyhřáté trouby na 180 °C, kde pečte 30 až 35 minut dozlatova.

Z hrušek je skvělý také kompot

Pokud nevíte, jak zpracovat hrušky, nejen děti jistě ocení hruškový kompot. Příprava je snazší, než si možná myslíte. Do hrnce dejte vodu, přidejte skořici, hřebíček, na větší kusy pokrájené hrušky a pomalu přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, přidejte cukr, poté hrnec ihned odstavte z plotny, dochuťte citronovou šťávou a nechte vychladnout.

Zdroj: iDnes, Brno.rozhlas.cz, lidovky.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz