Citronová šarlota: Kombinace domácích piškotů a osvěžujícího krému je jako stvořená pro léto

Zdroj: Shutterstock

Šarlota je typ dortu, který je zdobený podlouhlými sladkými piškoty. U nás doma jich děláme víc druhů, samozřejmě se dá připravit s jahodami, malinami nebo i čokoládou. V létě je ale osvěžující citronová šarlota s mátovými lístky.

Piškoty se samozřejmě dají koupit, daleko lepší je ale připravit si je doma. Není na tom vlastně nic složitého a výsledný dezert pak o to víc ocení nejen vaši hosté, ale především vy sami.

Recept na citronovou šarlotu

Jako první je třeba si připravit právě piškoty. Na ty budete potřebovat 2 žloutky, 2 bílky, 100 gramů cukru krupice a 100 gramů hladké mouky.

Žloutky vyšlehejte s jednou třetinou cukru, bílky vyšlehejte se zbývajícím cukrem do pevného sněhu. Hmoty smíchejte a přidejte k nim prosátou mouku. Těstem naplňte sáček se špičkou o velikosti zhruba 10 milimetrů.

Potom vytvořte na plechu vyloženém pečicím papírem podlouhlé piškoty. Posypte je moučkovým cukrem a dejte péct na 180 °C dozlatova. Mezitím si připravte krém na dort.

Krém a sestavení dortu

Na krém budete potřebovat 250 gramů tvarohu, 250 gramů mascarpone, 70 gramů smetany ke šlehání, 80 gramů cukru, citronovou kůru a šťávu. Všechny ingredience smíchejte do hustého krému.

Připravte si kulatou formu, kterou ze stran vyložte upečenými piškoty. Zbytek piškotů nadrťte a spojte s rozteklým máslem, z nich potom udělejte spodní vrstvu korpusu. Na piškoty naneste část krému a další vrstvu piškotů.

Takto postupujte, dokud nevyložíte formu celou. Vrchní vrstvu krému nakonec ozdobte lístky máty a kolečky citronu. Vše nechte zatuhnout v lednici a můžete podávat.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz