Cider se vyráběl už ve starověkém Řecku. Jeho popularita dnes výrazně roste

Zdroj: Shutterstock

Cider dnes koupíte skoro všude. Alkoholický nápoj se prodává v obchodech, ale také prakticky v každé restauraci či hospodě. Výroba tohoto jablečného drinku je ale ve skutečnosti lidstvu známá už po tisíce let.

Už starověké kultury v minulosti vyráběly z jablek nápoje, které by se k dnešnímu cideru daly přirovnat, uvádí Jstor Daily. Šlo tehdy o kvašené tekutiny, které se využívaly především jako lék.

Odkud pochází název nápoje?

Staří Řekové nápoj připravovali už před mnoha lety. Říkali mu tehdy sikera. Tento výraz se později stal základem pro francouzské označení cidre. To bylo ve 13. století Angličany změněno na dnes známý cider, vysvětluje WSU.

Kromě Řeků pravděpodobně v dávné době vyráběly nápoj i další národy. Jednalo se o Římany, ale také Kelty. V 6. století se v Evropě vaření cideru výrazně rozšířilo. Tehdy už se pil jako nápoj vhodný na oslavy a další velké události.

Experimenty a dnešní cider

V 16. století se stala pro produkci cideru velmi slavnou Normandie. Tamní výrobci začali experimentovat a měnit různě druhy jablek i jejich poměry. Tím se začala měnit i chuť drinku.

O století později se cider výrazně rozšířil také v Anglii. V 19. století se pak dokonce začalo už při samotném pěstování stromů experimentovat se štěpováním.

V současné době se cider dělá v mnoha verzích. Základem je vždy jablečný alkoholický nápoj, ten může mít ale mnoho příchutí. Jeho popularita v Evropě nadále velmi roste.

Zdroj: WSU, Great British Chefs, Jstor Daily, The Orchard Project

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz