Chaat: Indická pochutina, kterou si uzpůsobíte přesně svým chutím

Zdroj: Shutterstock

Máte rádi indickou kuchyni a nebojíte se zkoušet nová jídla? Pak byste rozhodně měli vědět, co je to chaat. Spíše než o jedno konkrétní jídlo se jedná o skupinu pouličních pokrmů, které se v Indii běžně prodávají ve stáncích. Chaat se považuje za lehkou svačinu a dát si ho tak můžete prakticky kdykoli během dne.

Chaat je jednoduše pochutina. Dát si ji můžete jako lehkou svačinku, zároveň je ale v některých případech sytá natolik, aby vydala za menší večeři. A vybrat si můžete hned z několika druhů. Ať už milujete sladké, slané, nebo ostré pochutiny, chaat vaše touhy uspokojí.

Z čeho se chaat skládá?

Chaat se skládá z několika základních částí. První je křupavý krekr nebo toust. Ten se dá připravit prakticky z čehokoli, co vás napadne. Někdy jde o chlebíček z pufované rýže, někdy o naan, jindy o bramborové krekry.

Druhou částí chaatu je omáčka. V tomto případě si obvykle vybíráte mezi sladkou omáčkou z ovoce, tedy takzvaným chutney, mezi sladkokyselým dipem, nebo ostrými omáčkami z chilli a česneku.

Velmi důležitým je takzvaný křupavý prvek. Krekr či toust totiž po zalití omáčkou obvykle změkne. Chaat se ale doplňuje dále obvykle pečenými bramborami, cizrnou či smaženými plackami z mouky.

Zelenina a indické koření

Důležitou složkou chaatu je zelenina. Je na vás, zda si vyberete kukuřici, cibuli či rajčata, která se přidávají k pokrmu nejčastěji, nebo zvolíte papriku či různé nakládané druhy zeleniny.

V neposlední řadě se pak celý pokrm zasype směsí indického koření podle vašich preferencí, tedy buď jemnějším kari, nebo třeba ostřejšími chilli papričkami.

Pokud tak někdo řekne, že má chuť na chaat, nikdy nevíte, zda tím myslí toust se sladkou omáčkou a ostřejším kořením, nebo třeba rýžový chlebíček se zeleninou a bílým jogurtem. Jde o velmi obecný pojem, který si každý jednoduše uzpůsobí svým chutím.

Zdroj: Britannica, Taste of Home, Bon Apetit, Food & Wine

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz