Cesta Ivety Fabešové: Pád na dno jí umožnil začít znovu a lépe. I ve své nové cukrárně však nabízí „citron“

Zdroj: Profimedia

Od prvního zákazníka utekla, o síť kaváren ji připravil manžel, přes všechny nesnáze se však nevzdala svého snu. Nyní Iveta Fabešová provozuje cukrárnu ve Werichově vile na Kampě a o zákazníky nemá nouzi.

Na svého prvního zákazníka vzpomínala podnikatelka a cukrářka Iveta Fabešová v rozhovoru pro Český rozhlas. Ve svých začátcích si otevřela malý obchůdek na Smíchově. Po oznámení na Facebooku se zatajeným dechem čekala, jak se jejímu podniku povede.

Když k ní však zamířil první zákazník, pohltila dnes již zkušenou cukrářku nervozita a utekla dozadu do provozovny. Poté, co se uklidnila a obsloužila hosta, si uvědomila, že její cesta teprve začíná.

Pád na dno

Velkým krokem v kariéře bylo založení sítě kaváren IF Café s exmanželem Janem Ševěčkem. O úspěšný podnik však přišla. Po rozvodu připadlo vše Janu Ševěčkovi. Iveta musela začít znovu a sama, což s odstupem času hodnotí pozitivně.

„Získala jsem svobodu, a to je nejvíc. Můžu svobodně dýchat, když se rozhodnu, že můj známý dezert citron bude fialový, tak prostě bude, když se mi něco nebude chtít dělat, tak to dělat nebudu. To jsem neznala a je to skvělý pocit,“ zhodnotila těžkou situaci v rozhovoru pro Vlastu.

Cukrárna u Wericha

Pád na dno sympatickou blondýnku neporazil, naopak jí dodal novou sílu a možnost dělat věci po svém. Před dvěma lety otevřela vlastní cukrárnu ve Werichově vile na pražské Kampě a nelituje, ostatně hosté také ne.

V cukrárně, kde můžete jednu z nejlepších českých cukrářek potkat i na place, najdete českou klasiku zahalenou v moderním kabátě. Tradičním receptům se Iveta Fabešová snaží dodat francouzský šmrnc a eleganci a důraz klade především na úctu k řemeslu a surovinám.

Mezi nejprodávanější zákusky patří pistáciový dort a legendární „citron“ – dezert, který vypadá jako skutečný citron, patřil k prvním výtvorům, jimiž na sebe cukrářka upoutala pozornost. Jak ale Iveta upozorňuje, původní nápad není její, nýbrž francouzského cukráře Cédrica Groleta, nicméně spojení s „citronem“ už neodpáře. Jejím nejoblíbenějším dezertem je však něco jiného.

Věneček, nebo větrník?

Tato zdánlivě banální otázka rozděluje český národ, což dokázala i diskuse pod příspěvkem na sociálních sítích, kde se právě na ni Fabešová zeptala. Sama má mezi těmito dvěma dezerty jasno.

„Já jsem v partě věnečků,“ přiznala Iveta Fabešová pro již zmíněný Český rozhlas. „Proč? Větrník mi přijde taková větší a těžší porce, zatímco věneček splňuje z mého pohledu vše, co očekávám od dezertu. Velikost tak akorát, miluju žloutkovo-vanilkový krém, sladký fondán nahoře a to křupavé a současně měkké odpalované těsto! Je to dokonalý dezert.“

A který zákusek naopak nemusí? „Punčový řez. Ten opravdu nemám ráda. Přijde mi šílené, že rumem rozmočený piškot někdo považuje za vrchol cukrařiny,“ prozradila pro web Maminka.

Zdroj: Český rozhlas, Vlasta, Maminka, Expres

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz