Černý pepř je základem každé kuchyně. Ve středověku toto koření bývalo drahým luxusem

Zdroj: Shutterstock

Máte doma mezi kořením také černý pepř? Určitě ano. Pepř je totiž snadno dostupné a zároveň nejvyužívanější koření vůbec. Používáme ho snad úplně všichni a v obchodě ho seženeme doslova za hubičku.

Nebylo tomu tak ale vždycky. Černému pepři se totiž ve středověku přezdívalo černé zlato a tohle dnes na první pohled obyčejné koření bylo považováno za drahý luxus.

Znají ho kuchyně po celém světě

Černý pepř rozhodně v kuchyni nepoužíváme jen my. Pravda je naopak taková, na něj sází všechny kuchyně světa.

Černý pepř poprvé dorazil do Evropy z původní jihovýchodní Asie před více než 3000 lety. Od té doby se s ním obchoduje mezi zeměmi.

Význam pepře v mezinárodním obchodu s kořením je nepopiratelný a spolu se solí je pravděpodobně nejdůležitějším kořením v našich kuchyních.

Nejdražší koření světa

Během občanské války v letech 1139-53 se zrnka černého pepře často používala k placení nájmů, protože mince byly vzácné a na rozdíl od stříbra se zrnka pepře nedala znehodnotit.

„Ve středověku byl černý pepř nejdražší ze všech koření,“ odhaluje casefoorcooking.co.uk. Tehdy se mu přezdívalo černé zlato.

V této době byl černý pepř opět akceptován jako platidlo a až do 18. století se z něj platily daně a nájem. V 19. století však jeho cena klesla.

Má na cenu vliv náročná sklizeň?

Proces pěstování pepře je poměrně náročný – a to nejen časově, ale pojí se s ním také nemalé náklady.

Právě i náročný proces získávání pepře se mimo jiné odráží na jeho koncové ceně. Veškeré náklady i čas jsou do ceny zahrnuty.

Poptávka po pepři stále roste

Jelikož se pepř používá ve všech kuchyních na světě, není se čemu divit, že každoročně vzroste jeho poptávka o pár procent.

Největší nárůst zájmu o toto koření byl zaznamenán mezi lety 1991 a 2011. „Poptávka pepře v tomto období vzrostla o neuvěřitelných 60 %,“ vysvětluje thecoldwire.com.

Zvýšení spotřeby bylo poháněno nárůstem v některých hlavních producentských zemích, jako je Indie, Brazílie, Čína, Indonésie a Srí Lanka.

Zatímco spotřeba pepře v jihovýchodní Asii vzrostla téměř čtyřnásobně, v Číně vzrostla poptávka o 200 %. Na evropském trhu poptávka rostla pomaleji o 15 % a v Severní Americe o 45 %.

Používal se v tradiční medicíně

Podobně jako ostatní východní koření se pepř používal v tradiční medicíně. Uvádí se, že černý a bílý pepř obsahují asi 5 až 10 % piperinu a dalších biomolekul, které se tradičně používají k úlevě od bolesti způsobené několika nemocemi.

Zdroj: casefoorcooking.co.uk, thecoldwire.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz