Bún bò Nam Bộ: hit posledních měsíců ve vietnamských bistrech

Bún bò Nam Bộ v pražském bistru

Bún bò Nam Bộ je tradiční vietnamský pokrm, který se v posledních letech začíná stávat čím dál oblíbenějším i u nás. Pokud si tedy potrpíte na orientální kuchyni, určitě se s ním pojďte seznámit.

Historie Bún bò Nam Bộ

Bún bò Nam Bộ patří mezi vietnamské pokrmy, které jsou v této zemi jihovýchodní Asie považovány za tradiční. Konkrétně přitom pochází z jihu Vietnamu a připravuje se tady již od nepaměti. Toto chutné jídlo, jehož základ tvoří hovězí maso, kulaté nudle, sladkokyselá rybí omáčka, bylinky, pražené arašídy a zelenina, se společně s oblíbeností vietnamské kuchyně začalo postupně šířit i za hranice jihovýchodní Asie. V České republice např. aktuálně patří k nejoblíbenějším jídlům z Vietnamu.

Kde Bún bò Nam Bộ ochutnat?

Bún bò Nam Bộ samozřejmě můžete ochutnat při případné turistické cestě do Vietnamu, kde jej naleznete v mnoha lokálních variantách. Pokud se nechcete kvůli tomuto pokrmu vydávat přes půl světa, v České republice si ho můžete objednat ve většině vietnamských restaurací (např. v bistrech v tržnici Sapa). I zde se nicméně můžete setkat s různými způsoby přípravy, což znamená, že bude-li vám Bún bò Nam Bộ chutnat na jednom místě, nemusí to nutně platit i o druhém. Při výběrů bistra nebo restaurace se doporučujeme řídit dobrými recenzemi ostatních návštěvníků. Tento pokrm si však pochopitelně můžete připravit i doma.

Kde sehnat suroviny na Bún bò Nam Bộ?

Pokud si budete chtít Bún bò Nam Bộ připravit doma, měli byste si pořídit kvalitní suroviny. V Praze pro ně můžete např. vyrazit do již zmíněné tržnice Sapa, ale dnes je seženete i jinde. Především budete potřebovat rýžové nudle bún, které jsou složeny z rýžové mouky a vody. Mají kulatý tvar a v České republice je koupíte především sušené. Ve Vietnamu jsou tyto nudle velmi oblíbené a používají se jako příloha v mnoha různých pokrmech, a to včetně Bún bò Nam Bộ. V tržnicích jako Sapa si lze navíc pořídit i orientální nádobí, které dodá celému pokrmu ještě více orientální charakter.

Bún bò Nam Bộ a zdraví

Orientální kuchyně je obecně považována za zdravější než ta evropská. To sice ani zdaleka neplatí ve všech případech, něco na tomto tvrzení ale přeci jen bude. Za vzestup vietnamské kuchyně na Západě ostatně nemůže pouze chuť jednotlivých pokrmů, ale také větší důraz, jenž je kladen na lidské zdraví. Právě Bún bò Nam Bộ patří díky vysokému obsahu zeleniny a bylinek mezi velmi zdravá jídla.

Zajímavosti

  • Bún znamená „nudle“, zase „hovězí maso“. Nam Bộ je pak vietnamský název pro Kočinčínu, tedy pro bývalou francouzskou kolonii na jihu Vietnamu a části východní Kambodže. Překlad by proto mohl znít „Nudle a hovězí z jižního Vietnamu„.
  • Někdy se však můžete setkat i s jinými názvy, a to Bún khô (varianta nasucho) či Bún xào (varianta s restovaným hovězím).
  • Pokud se s vietnamskou kuchyní teprve seznamujete, kromě Bún bò Nam Bộ určitě ochutnejte i další v Česku oblíbené pokrmy. Mezi ně patří např. polévka Pho, případně grilovaný bůček Bun cha.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 8
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*