Bez letos pokvete pravděpodobně brzy. Nasbírejte si květy a udělejte si třeba koláč

Zdroj: Shutterstock

Se změnami počasí na jaře přichází mnohdy také celá řada zdravotních problémů. Tělo se pokouší vyrovnat s novými podmínkami, imunita je oslabená a může nás tak přepadnout rýma, kašel, nebo jednoduše jen jarní únava. Proti tomu se dá bojovat s pomocí dostatku vitamínů, které najdete třeba v bezových květech.

Bez obvykle začíná kvést začátkem května. Počasí v současné době nicméně naznačuje, že letos by k tomu mělo dojít ještě o něco dříve. Nasbírat si květy do zásoby a nasušit je, nebo je zpracovat hned čerstvé, se vyplatí z mnoha důvodů.

Zdravotní účinky bezového květu

Bezové květy mají velké množství vitamínů. Látky v nich tiší příznaky nachlazení, pomáhají při horečce a zánětu nosních i čelních dutin, pomáhají ale také proti senné rýmě a obecně proti alergickým reakcím, což se na jaře rozhodně hodí.

Poměrně nedávné studie navíc dokazují, že složky obsažené v bobulích pomáhají zvyšovat imunitu lidského těla a aktivně tak bojovat proti virům, které naše tělo napadají, píše Medium.

Sirup i koláč

Květy bezu se dají využít v mnoha receptech. Pokud je nasušíte, můžete z nich i na podzim či v zimě dělat čaj. Z čerstvých květů se po svaření zase dělá sirup, který po zalití studenou vodou chutná skvěle a například i do dětí tak dostanete bez problémů dávku vitamínů.

V neposlední řadě můžete z květů bezu také upéct koláč. Budete na něj potřebovat 2 hrnky mléka, 2 lžičky octa, 2,5 hrnku mouky, 1,5 hrnku třtinového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, hrnek oleje, 6 velkých květů bezu a nasekané oříšky.

Všechny ingredience jednoduše smíchejte a směsí naplňte vyšší pekáč. Koláč potom pečte na 180 °C asi 30 až 40 minut. Jako snídaně společně s kávou či kakaem pak rozhodně nezklame.

Zdroj: RxList, Healthline, Medium, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz