Appenzeller: sýrový klenot ze Švýcarska, který se vyrábí více než 730 let

Appenzeller
Appenzeller (zdroj: samphotostock.cz)

Appenzeller je vyzrálý sýr z kravského nepasterovaného mléka, jenž pochází ze švýcarských Alp. Má přitom dlouhou tradici a poměrně specifickou chuť.

Původ Appenzelleru

Appenzeller je druh sýra, který sice v ČR nemá takové jméno, nicméně se jedná o proslulou delikatesu z kravského mléka. První zmínky o ní přitom pocházejí již z roku 1289, když se objevila v zápiscích mnichů z Opatství svatého Havla, které se nachází ve švýcarském městě St. Gallen. To je označováno jako brána do Appenzellských Alp, od nichž dostal sýr název.

Kde si sýr Appenzeller pořídit?

Appenzeller rozhodně nenaleznete na pultech všech obchodů, nicméně pořídit si ho můžete bez velkých problémů. Obrátit se ale budete muset na specializované prodejny sýrů. Ty najdete ve všech větších městech, nicméně pokud se žádná nenachází ve vašem okolí, nemusíte zoufat. Ve své nabídce mají vyzrálý horský sýr ze Švýcarska i různé e-shopy, které se soustředí na prodej těchto mléčných výrobků.

Appenzeller v kuchyni

Sýr Appenzeller disponuje ostrou chutí, zároveň je ale velmi jemný. Existují přitom tři druhy, a to Classic (starý tři až čtyři měsíce), Surchoix (starý čtyři až šest měsíců) a Extra (starý více než šest měsíců). Platí, že čím je sýr starší, tím je jeho chuť ostřejší. Můžete jej v každém případě konzumovat v přírodním stavu, ale je vhodný rovněž na vaření, a to např. k přípravě fondue.

Sýr Appenzeller z hlediska zdraví

Sýry obecně obsahují mnoho účinných látek, jako jsou vitamíny (A, B2 nebo B12) a minerály (vápník, hořčík či zinek). Nacházejí se v nich také bílkoviny a tuky. Na druhou stranu bývají silně zakyselující. Appenzeller tedy může být součástí zdravého jídelníčku, nicméně byste to s jeho množstvím neměli přehánět. Sýry je navíc vhodné při konzumaci doplňovat čerstvou zeleninou (či ovocem).

Zajímavostí o Appenzelleru

  • V dřívějších dobách byl ve švýcarském regionu Appenzell vybírán tento sýr jako desátek od věřících.
  • Appenzeller získává charakteristickou chuť při zrání, neboť je v tomto období omýván bílým vínem nebo jablečným moštem a používají se rovněž bylinky a koření.
  • Tento švýcarský sýr se výborně hodí k zapékání. Můžete ho tedy např. použít při přípravě toustů.
  • Pokud si k sýru rádi dáte dobré víno, k Appenzelleru se hodí bílé i červené, ale především vyzrálé víno.
  • Výroba sýra podléhá přísným pravidlům, přičemž je kladen důraz na kvalitu. Přesto se postupy jednotlivých sýrařů liší.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*