Amarantové pukance: zdravá alternativa za popcorn

Amarantové pukance (zdroj: Samphotostock.cz)

Amarantové pukance se mohou stát výživnou součástí cereálních snídaní a svačinek. Jedná se totiž o zdravou a chutnou potravinu.

Původ amarantu

Amarant jsou malá semínka rostliny nazývané laskavec, která původně pochází ze Střední Ameriky, kde jsou hojně využívána původními obyvateli. Jedná se přitom o pseudoobilovinu, takže patří do stejné skupiny jako quinoa nebo pohanka. Neobsahuje tedy lepek, za to se v ní vyskytují účinné látky, proto je v současné době stále oblíbenější potravinou i v západním světě.

Kde amarantové pukance ochutnat?

Amarantové pukance, což je vlastně tepelně zpracované amarantové zrno, si můžete pořídit zejména v obchodech se zdravou výživou. Připravit si je lze stejně jako popcorn, tedy v mikrovlnné troubě, ale použít můžete i pánev. Stačí nalít trochu oleje a nasypat amarant v takovém množství, aby jen pokryl dno. Až zrnka popukají, vyndáte je a nasypete do pánve další.

Využití v kuchyni

Amarant má lehce oříškovou chuť a v kuchyni ho můžete použít na místo rýže. Samotné pukance lze polít javorovým či agávovým sirupem a konzumovat jako popcorn, ale můžete je využít i jinak. Mohou např. dodat strukturu tyčinkám nebo lívancům a uplatnění nalézají i v salátech, kterým dodají křupavost. Pokud je přitom všechny nevyužijte, v lednici mohou vydržet až 14 dní.

Amarantové pukance z hlediska zdraví

Amarant obsahuje vitamíny A a C, stejně jako spoustu minerálů (železo, vápník nebo draslík). Navíc se v něm vyskytuje vláknina, aminokyseliny a mastné kyseliny, takže se jedná o výtečnou součást jídelníčku při zdravém životním stylu. Může jít o vhodnou potravinu pro celiaky, vegetariány a vegany, ale také diabetiky, jedince s nadváhou nebo pro sportovce.

Zajímavosti o amarantových pukancích

  • Proč hledat alternativu za popcorn? Ačkoli kukuřice může být zdravá, kukuřičné produkty jsou dnes obsaženy ve více než 90 % průmyslově zpracovaných potravin. Při časté konzumaci na ni přitom může vzniknout nesnášenlivost.
  • Pokud si přesto popcorn dáváte, zaměřte se na použitý olej (neměl by být palmový), stejně jako na množství soli. Velký pytlík popcornu totiž může obsahovat dvojnásobnou dávku soli, než je denní limit (5 až 6 g).
  • Pokud chcete, aby byly amarantové pukance opravdu zdravé, měli byste si je připravit na kvalitním oleji. K dispozici máte např. bio slunečnicový olej.
  • K dochucení byste měli použít také zdravá sladidla (viz výše), případně mořskou sůl na místo běžné soli kuchyňské.
  • Při pufování amarantu dochází asi k pětinásobnému zvětšení objemu zrníček a zvyšuje se vaznost tuků a vody, přitom se ale nemění obsah lysinu, což je v jiných potravinách těžce dostupná aminokyselina.
Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*