Absorpční podložka pod masem: Věc, kterou okamžitě vyhodíme, přitom nás chrání

Absorpcni_podlozka
Zdroj: lOCOOl / Shutterstock.com

Když rozbalujete balené maso, vždy kromě masa najdete i absorpční kus látky. K čemu je vlastně tato věc dobrá?

Každý den jsme obklopeni věcmi, které nám usnadňují život. Kus látky zabalený společně s masem patří k jedné z těchto vychytávek. Po rozbalení masa ji okamžitě vyhodíme, přitom nás chrání.

Chrání maso

Když koupíte balené maso, můžete mít pocit, že se jedná jen o obal s masem, ale když se podíváte blíže, všimnete si další důležité součásti.

Pod masem leží tenká, absorpční podložka, která ve skutečnosti plní několik klíčových funkcí, pokud jde o bezpečnost potravin.

Jejím cílem je udržet maso v bezpečí. Když totiž maso uložíte do obalu, může pustit červenou tekutinu. Ta je naprosto přirozená.

Problém však nastává, pokud maso zůstane v této tekutině dlouho. Obsahuje totiž bakterie, a když v ní maso dlouho leží, mohou se bakterie namnožit a maso se stává pro člověka nebezpečným.

A k tomu slouží právě ten zmíněný kus látky, kterému se občas nelichotivě říká masová plena a který tuto tekutinu vsaje. Maso tak neleží v tekutině plné bakterií.

Chrání i spotřebitele

Kromě toho chrání tato podložka i vás. Když totiž maso otevřete a nemá tuto absorpční podložku, vylije se vám tekutina na ruce nebo na kuchyňskou linku.

A opět se vracíme k tomu, že je tekutina plná bakterií, které by v tu chvíli infikovaly politou oblast.

Pokud náhodou uvaříte maso i s touto absorpční podložkou, tak se dle serveru Tasting Table nic neděje, pokud podložka zanechá svůj tvar.

Jakmile by se však nějak rozpadla, tak maso jíst nemůžete, protože je to pro člověka nebezpečné.

Ekologičtější řešení je v procesu

Tato podložka však nedala spát studentovi jménem Alaa Alaizoki.

Ten se v zájmu snižování odpadu rozhodl vymyslet krabici na maso, která by nemusela tuto podložku obsahovat.

Dle serveru BBC má tento student vyšší ambice a chtěl by svou technologii aplikovat například i na pleny.

Důvodem, proč se rozhodl na technologii začít pracovat, je fakt, že se jen ve Spojeném království vyprodukuje 800 000 tun plastové odpadu a 5 až 8 % tvoří absorpční výplně.

Technologie jeho krabice je založena na tom, že obal sám absorbuje nebezpečnou tekutinu.

„Můžete to otočit dnem vzhůru, zatřást s tím, upustit, ale dokud nebude tekutina vypláchnuta, šťáva nemůže uniknout,“ říká ke své technologii Alaizoki.

Tak uvidíme, kdy jeho technologie nahradí podložky tak, jak je známe nyní.

Zdroje: Tasting Table, Mirror, Simply Recipes, BBC

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz