Kuskus a quinoa: Tyto alternativy příloh získávají na oblibě. Na své si přijdou i diabetici

Zdroj: Shutterstock

Quinoa a kuskus jsou malé potraviny podobné zrnu, které se často konzumují jako alternativa rýže a těstovin. Vzhledem k jejich podobnému vzhledu a kulinářskému využití mnozí mají tendenci si je plést.

Přestože kuskus a quinoa mohou vypadat podobně, jsou to dvě odlišné potraviny. Abyste se mohli správně rozhodnout, kterou z nich si vybrat, musíte znát rozdíly mezi nimi.

Kuskus je druh těstovin s malými kuličkami vyrobenými ze spařené semoliny – mouky z pšenice, ječmene nebo prosa. Jako takový patří do čeledi travin a je základní potravinou v severní Africe, Alžírsku a Tunisku.

Na druhé straně quinoa je semeno rostliny quinoa, která patří do čeledi laskavcovitých. Kvůli svému nutričnímu složení je však řazena mezi pseudoobiloviny. Obvykle se také konzumuje jako zrno namísto semen. Existují tři různé odrůdy quinoy – červená, černá a bílá, které se pěstují v andské oblasti Jižní Ameriky.

Odlišují se kvalitou živin

Zatímco nutriční profily kuskusu a quinoy jsou poněkud podobné, jejich hlavní rozdíly souvisí spíše s kvalitou živin než s kvantitou. Obě potraviny obsahují hlavně sacharidy a mohou se pochlubit poměrně vysokým obsahem bílkovin.

I když mají přirozeně nízký obsah tuku, má quinoa asi dvanáctkrát více tuku než kuskus. Jde však převážně o srdci prospěšné mastné kyseliny, jako jsou omega-3 a omega-6.

Navíc i přes podobný obsah sacharidů a bílkovin se jejich kvalita živin výrazně liší. Quinoa je totiž známá tím, že má jedinečný proteinový profil. Protein obsahuje aminokyseliny, které se dělí na esenciální a neesenciální. Tělo si dokáže vyrobit pouze ty neesenciální, což znamená, že esenciální aminokyseliny musí být získány z potravy.

Na rozdíl od kuskusu (a většiny dalších obilovin a luštěnin) quinoa obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Díky tomu je vysoce kvalitním zdrojem bílkovin.

Pro diabetiky je vhodnější quinoa

Pokud jde o obsah vlákniny, quinoa jí obsahuje dvakrát více než kuskus, takže se po ní budete cítit déle sytí. Quinoa má navíc nízký glykemický index ve srovnání s kuskusem, který má střední. Díky tomu snižuje riziko srdečních onemocnění a cukrovky, jelikož uvolňuje cukry pomaleji a tím je hladina cukru v krvi stabilnější. Quinoa je také bohatá na antioxidanty, které jí propůjčují antidiabetické, protirakovinné a protizánětlivé vlastnosti.

Co se týče zdravotních přínosů, kuskus poskytuje vysoké množství selenu. Ten podporuje imunitní systém a funkci štítné žlázy a může snížit riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny. Působí také jako silný antioxidant, který bojuje proti škodlivým účinkům volných radikálů. Ty jsou spojeny s předčasným stárnutím a rakovinou.

Quinoa na rozdíl od kuskusu neobsahuje lepek

Obě potraviny však mají i nevýhody. Kuskus je například vyroben z pšenice a má tak vysoký obsah lepku. Proto nemusí být vhodný pro osoby s celiakií nebo s citlivostí na lepek.

Naopak quinoa je přirozeně bezlepková. Obsahuje však prolaminy, což je skupina bílkovin obsažených v lepku. Ve větším množství tedy může vyvolat příznaky u lidí s intolerancí lepku stejně jako kuskus.

Kuskus a quinoa se odlišují také chutí a strukturou. Kuskus má texturu podobnou těstovinám a neutrální chuť, což způsobuje, že chutná jako ingredience, se kterými se vaří. Oproti tomu quinoa má lehce oříškovou chuť a křupavější texturu.

Co se týče jejich přípravy, oba produkty zcela absorbují vodu či vývar podobně jako rýže, aniž by bylo nutné je scedit. V mnoha receptech je lze zaměnit, jelikož je možné si je vychutnat v teplé i studené podobě – můžete je podávat jako přílohy nebo přimíchat do salátů.

Pečte zdravě s moukou z quinoy

A co víc, z quinoy je možné vyrobit mouku a použít ji při pečení pečiva díky funkčním vlastnostem jejího škrobu, mezi které patří gelovatění, viskozita a pěnivost. Mouka z quinoy zlepší nutriční kvalitu pečených výrobků.

Kuskus i quinoa jsou chutné, všestranné a nabízejí řadu zdravotních výhod. Který druh je tedy lepší? Pokud se snažíte zlepšit nutriční profil jídla, zvýšit příjem bílkovin nebo dodržovat bezlepkový životní styl, quinoa by byla vaše nejlepší volba.

Na druhou stranu, pokud se jen snažíte zaměnit těstoviny nebo rýži za něco jiného, kuskus určitě zpestří vaše každodenní jídla. Nehodí se však k bezlepkové dietě.

Zdroj: healthline.com, liveeatlearn.com, thespruceeats.com
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz