Otrava jídlem: Příznaky se mohou dostavit do pár hodin. V některých případech je nutné navštívit lékaře

Zdroj: Shutterstock

Otravu jídlem není těžké přehlédnout. Spojují se s ní totiž výrazné projevy, kterých si zkrátka musíte všimnout. Otrava jídlem se může začít projevovat už dvě hodiny poté, co sníte něco špatného. Příznaky ale mohou nastat klidně až následující den.

Co byste měli vědět o otravě jídlem? Jaké jsou běžné příznaky? Odezní sama, nebo je nutné neprodleně vyhledat lékařskou pomoc?

Co je vlastně otrava jídlem?

„Otrava jídlem je následek konzumace kontaminovaného, zkaženého nebo toxického jídla,“ vysvětluje healthline.com.

I když jde o poměrně nepříjemný stav, nejedná se zároveň o nic neobvyklého nebo výjimečného. Každý rok potká otrava jídlem tisíce lidí.

Jak se projevuje?

Příznaky mohou být u každého z nás trochu jiné. Přesto ale platí, že jakmile na sobě některý z následujících symptomů zpozorujete, nepřehlédnete je.

Běžné případy otravy jídlem obvykle zahrnují několik z následujících příznaků – křeče, průjem, nevolnost a zvracení. Objevuje se také ztráta chuti k jídlu nebo mírná horečka. Mezi neobvyklé příznaky patří i slabost a bolest hlavy.

Kdo je náchylnější?

„Otravu jídlem může dostat každý, ale některé skupiny lidí častěji onemocní a mají vážnější průběh,“ odhaluje cdc.gov.

Mezi rizikovější skupiny patří těhotné ženy nebo osoby starší 65 let. Patří sem také děti mladší pěti let nebo osoby, jejichž imunitní systém je oslaben v důsledku zdravotních problémů nebo léků používaných k jejich léčbě – pacienti s cukrovkou, HIV nebo rakovinou.

Proč k otravě jídlem dochází?

U většiny případů se nezjistí, čím byla otrava jídlem způsobena. Obecně jsou to 4 neobjasněné případy z 5.

Na vině ale mohou být bakterie. Velmi často je viníkem salmonela, což je skupina bakterií, které rostou v nedostatečně tepelně upraveném mase nebo vejcích.

„Salmonelu ale můžete dostat i z nepasterizovaného mléka nebo sýra,“ doplňuje informace webmd.com.

Viníkem mohou být také bakterie Clostridium perfringens. U nich je pravděpodobnost výskytu vyšší tehdy, kdy jsou potraviny připravovány ve velkém – například jídelny nebo pečovatelské domy, cateringové služby a podobně.

Kdy navštívit lékaře?

Otrava jídlem zpravidla odezní sama, není potřeba se znepokojovat a zkrátka jen vydržet, protože se nejedná o nic příjemného.

Pokud ale máte horečku nad 39 °C a průjem, který se nezlepšuje, déle než 3 dny, pak svému lékaři dejte vědět.

To samé platí i v případě, kdy máte krvavou stolici nebo zvracíte natolik, že v sobě neudržíte ani tekutiny a hrozí dehydratace.

Zdroj: cdc.gov, healthline.com, webmd.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz