Dieta z polévek a koktejlů může navždy zvrátit projevy cukrovky. Vědci v tom mají jasno

Zdroj: Shutterstock

Ve Velké Británii žije mnoho lidí, kteří se svou váhou spadají do kategorie obézních. Nyní se objevila naděje, jak tento počet lidí s nadváhou snížit. Jedná se o dietu, která zahrnuje pouze polévky a koktejly.

Poté, co proběhlo testování na několika lidech, se ukázalo, že tito lidé shodili více než dva kilogramy za tři měsíce, což je chvályhodný výsledek.

Na základě tohoto zjištění se bude realizovat radikální plán, kdy desetitisícům obézních Britů budou předepsány polévkové a koktejlové diety, které jim pomohou zhubnout.

Na základě doporučení koktejl a polévka zdarma

Pacienti s nadváhou budou doporučováni svými praktickými lékaři a nízkokalorické koktejly a polévky jim budou podávány zdarma, a to po dobu tří měsíců, jak uvedla Národní zdravotní služba (NHS).

Nedávno NHS oznámila, že rozšiřuje dietní program do dalších jedenácti regionů v Anglii. Zprávu uvedla poté, co bylo zjištěno, že dieta pomáhá pacientům zvrátit diabetes 2. typu.

Více než čtyři miliony lidí ve Spojeném království trpí cukrovkou a 90 procent z nich má druhý typ. Ten úzce souvisí s obezitou. „Diabetes druhého typu sice má úzkou souvislost se špatnou životosprávou, ale netýká se pouze konzumace sladkostí a cukru. Za spouštěče diabetu jsou považovány zejména špatné stravovací návyky obecně,“ vysvětluje doktor Tomáš Sláma na serveru ctidoma.cz.

Dodržování diety může snížit příznaky cukrovky

Po celá desetiletí byla tato diagnóza považována za nevyléčitelnou. Současný výzkum však ukazuje, že ztráta hmotnosti pacienta může diabetes zvrátit navždy.

V rámci studie NHS byla 2 000 pacientům s diabetem druhého typu nasazena dieta. Polovina z těch, kteří při ní zhubli, byla schopna dosáhnout snížení příznaků cukrovky do jednoho roku.

Lidé, kteří tuto dietu drželi, byli podporování ze strany lékařů a trenérů. Dostávali individuální kontakty, online pomoc a byli součástí různých zdravotních skupin.

Poté, co byl ukončen výzkum a dobrovolníci skončili s dietou, dostali školení, jak zavést zdravá a výživná jídla. Důležité je, aby pokračovali ve správném stravování a kilogramy nenabrali zpátky.

Polévková a koktejlová dieta je doporučována lidem ve věku 18 až 65 let s diagnózou diabetu 2. typu v posledních šesti letech a s indexem tělesné hmotnosti nad 27.

Index tělesné hmotnosti neboli BMI se počítá z poměru tělesné výšky a váhy. Určuje, zda má člověk nadváhu, obezitu nebo zda je jeho váha v normálu. V současné době se jedná o nejpoužívanější metodu ke zhodnocení tělesné hmotnosti.

Devětačtyřicetiletý Nadeem Akhtar ze Sheffieldu od zahájení programu zhubl více než tři kila a jeho cukrovka druhého typu ustoupila. Dle jeho slov to bylo to nejlepší, co kdy pro sebe a svou rodinu udělal.

Zdroj: dailymail.co.uk, dialyza.cz, ctidoma.cz
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz