Pamatujete na ptačí mléko? Vraťte se jeho přípravou znovu do dětství

Zdroj: Shutterstock

Poetický název ptačí mléko vzbuzuje fantaskní představy o jakémsi nebeském nápoji. A to do jisté míry odpovídá realitě. Jedná se totiž o označení vanilkového nápoje, ve kterém jako obláčky plují nadýchané pěnové nočky.

Na blogu Maková panenka se dozvíme, že variace na ptačí mléko, tedy vanilkový krém s noky z bílkového sněhu, najdeme i v jiných světových kuchyních.

V Rakousku jej nalezneme pod názvem Schneenockerl (sněhové knedlíky), v Chorvatsku dezert připravují jako Paradižet (ráj) a v západní Evropě se setkáme s označením Floating Islands (plovoucí ostrovy). Pod jménem ptačí mléko se také prodávají zákusky, které spojuje mléčně bílý zatuhlý pěnový krém.

Jak na nápoj ptačí mléko

Pokud znáte ptačí mléko z dětství, můžete si jeho přípravou připomenout dětská léta, nebo můžete rozšířit obzory svým dětem. Na porci pro 4 osoby budete potřebovat jen pár ingrediencí: 750 ml plnotučného mléka, 2 vejce, špetku soli, 4 lžíce cukru krupice, 20 g vanilkového pudinkového prášku a 1 lžičku vanilkového extraktu.

Půl litru mléka si odměřte do nižšího širšího hrnce. Ve vodní lázni nechte mléko ohřívat a mezitím oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte sůl, 2 lžíce cukru a vyšlehejte tuhý sníh.

Další 2 lžíce cukru přisypte k žloutkům a prošlehejte. Přilijte 100 ml studeného mléka, přidejte pudinkový prášek a směs znova prošlehejte.

Až se bude mléko v hrnci blížit k varu, přidejte vanilkový extrakt. Z vyšlehaného sněhu za pomoci dvou lžiček tvořte nočky a vkládejte do mléka. Odeberte sněhové hmoty vždy jen trochu, varem se velikost nočků zdvojnásobí.

Po dvou minutách za použití velké lžíce přetočte noky a nechte vařit další dvě minuty. Uvařené noky vyjměte a odložte na talíř. Lžičky opláchněte ve studené vodě a stejným způsobem zpracujte veškerý sníh.

Do hrnce dolijte zbývající studené mléko a nechte znovu přivést skoro k varu. Do žloutkové směsi nalijte naběračku horkého mléka, promíchejte a za stálého míchání vlijte do mléka. Vařte, dokud nedosáhnete konzistence řidšího pudinku.

Směs vanilkového pudinku nalijte do hrníčků, přidejte sněhové nočky a navrch můžete nastrouhat čokoládu.  

Zdroj: Pro ženy, Maková panenka, Top recepty, iReceptář,

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz