Vysoký tlak? Tyhle pokrmy vám ho srazí raz dva

Zdroj: Shutterstock

Vysoký krevní tlak, odborně hypertenze, je jedno z nejčastějších onemocnění kardiovaskulárního systému. Nemoci se říká také tichý zabiják. Jeho vznik může mít na svědomí špatný životní styl a také celá řada jídel. Na druhou stranu ale existují pokrmy, které pomáhají tlak snížit.

Mezi nejčastější příznaky vysokého tlaku patří bolesti hlavy, únava, závratě, dušnost, hučení v uších a tlak na hrudi. Pokud máte dlouhodobé problémy, rozhodně navštivte lékaře, který vám doporučí nějakou medikaci.

Jestliže víte, že na vysoký tlak trpíte, je vhodné tomu přizpůsobit životní styl. A samozřejmě také omezit některá jídla a nápoje. Víte ale, které pokrmy vám naopak mohou tlak snížit a pomoci vám tak s vašimi problémy?

Citrusové plody

Grepy, pomeranče a citrony jsou pro tělo vhodné nejen na posílení imunity díky vysokému obsahu vitamínu C, který obsahují. Mohou také snižovat tlak a pomáhat tak lidem, kteří ho mají příliš vysoký.

Podle healthline.com pětiměsíční studie zahrnující 101 japonských žen prokázala, že denní příjem citronové šťávy tlak významně snižuje. Zároveň vědci potvrdili, že i grepy a pomeranče jsou v tomto ohledu velmi významné, ačkoli ne tolik, jako právě citrony.

Fazole a čočka

Luštěniny jsou pro lidské zdraví důležité. Mají velký obsah bílkovin, a často se jim proto říká maso chudých. Vegetariáni právě čočkou a fazolemi maso nahrazují. Kromě toho luštěniny mohou pomoci se snížením krevního tlaku.

K regulaci krevního tlaku dopomáhá především vysoký obsah hořčíku a draslíku, které luštěniny mají. To dokázaly i studie z roku 2017, které zahrnovaly přes 550 účastníků, na nich se potvrdilo, že při denní konzumaci doporučené porce se jejich tlak skutečně snížil.

Mrkev

Mrkev má vysoký obsah fenolových sloučenin, jako jsou kyselina chlorogenová, p-kumarová a kávová, které pomáhají uvolňovat cévy a snižovat záněty, což může pomoci snížit hladinu krevního tlaku.

Kromě toho je také zdravá pro oči, obsahuje velké množství vitamínů, a navíc se dá konzumovat syrová, vařená, v polévce, dušená naslano, nebo třeba ve sladkém mrkvovém koláči. Vybere si každý.

Špenát

Špenát má vysoký obsah dusičnanů. Je také nabitý antioxidanty, draslíkem, vápníkem a hořčíkem, takže je skvělou volbou pro lidi s vysokým krevním tlakem. Navíc obsahuje celou řadu vitamínů, které pomáhají se zvýšením imunity.

Podobně jako špenát působí na lidské tělo také ředkvičky, kedlubny, zelí, kapusta a další zelená zelenina, která se dá běžně vypěstovat na zahrádce. Nejvíce vám samozřejmě pomohou potraviny syrové, ale i po tepelném zpracování mají své účinky.

Losos

Losos a další mořské ryby jsou zdrojem tuků omega-3, které mají významný přínos pro zdraví srdce. Tyto tuky mohou pomoci snížit hladinu krevního tlaku a záněty s ním spojené.

Studie prováděná v roce 2019 zahrnovala přes 2000 účastníků a dokázala, že zdravým lidem tlak klesl do nízkých čísel a nemocným se stabilizoval. Pokud tedy máte s vysokým tlakem problémy, doporučujeme ryby konzumovat hojně.

Zdroj: healthline.com, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz