Tuňák žlutoploutvý: jedna z nejpoužívanějších ryb v gastronomii

Tuňák žlutoploutvý
Čerstvé maso tuňáka

Tuňák patří k nejčastěji konzumovaným rybám. Je totiž cenově dostupný, chuťově výtečný a v neposlední řadě velmi zdravý. To vše se přitom týká i druhu, jež je nazýván tuňák žlutoploutvý.

Výskyt a vlastnosti tuňáka žlutoploutvého

Tuňák žlutoploutvý (Thunnus albacares) je makrelovitá ryba z rodu tuňák. Nejznámější druhem je sice tuňák obecný, nicméně i tuňák žlutoploutvý patří k větším druhům (běžně váží hodně přes 50 kg) a bývá často loven, což není bez problémů (viz níže). V každém případě se tato ryba vyskytuje v tropických a subtropických mořích Atlantského, Indického a Tichého oceánu, což ovšem neplatí pro Středozemní moře. Tuňák žlutoploutvý žije v hlubokých vodách a patří k velmi rychlým rybám, když může dosáhnout rychlosti až 80 km/h.

Kde tuňáka žlutoploutvého ochutnat?

Tuňák žlutoploutvý patří mezi nejdůležitější ryby, které jsou využívány v gastronomii. Proto si jej lze zcela běžně pořídit v běžné distribuční síti, a to ve formě chlazených a mražených podkov či steaků, ale také v konzervované podobě. Běžně si jej můžete dát i v rybích restauracích. Tuňáci představují nedílnou součást japonské kuchyně, takže jej můžete kupříkladu ochutnat i v suši restauracích, a pokud hodláte navštívit Orient, určitě si jej dejte od pravých mistrů v oboru.

Co se z tuňáka žlutoploutvého připravuje?

Tuňák žlutoploutvý se připravuje na mnoho způsobů, neboť se jedná o velmi chutnou rybu. Nemusí se přitom ani tepelně upravovat. Slouží totiž mj. k přípravě populárních japonských jídel jako suši či sašimi. Existuje také marinovaná varianta tuňáka, jež se často dává do sendvičů. Tuňák je samozřejmě výtečný také grilovaný a vynikající jsou kupříkladu steaky. A příloha? Doporučujeme použít brambory, případně také čerstvou nebo grilovanou zeleninu.

Tuňák žlutoploutvý a zdraví

Tuňák obsahuje vysoké množství omega-3 mastných kyselin, čímž se ostatně neliší od ostatních ryb. Zmínit navíc musíme i obsah omega-6 mastných kyselin, bílkovin, stejně jako vitamínů a minerálních látek. Díky tomu pozitivně působí na kardiovaskulární systém, mozek, zrak a opomenout nesmíme ani protizánětlivé účinky. Maso z tuňáka žlutoploutvého je navíc doporučováno při redukčních dietách a díky obsahu výše zmíněných účinných látek se jedná o výtečnou potravinu pro sportovce. Doplňme, že se v souvislosti s ním hovoří o prevenci rakoviny, a to díky vysokému obsahu selenu.

Mohlo by vás zajímat: omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny. To znamená, že si je tělo neumí vyrobit samo a musí je získávat ze stravy.

Zajímavosti o tuňáku žlutoploutvém

  • Největší tuňák žlutoploutvý, jehož se podařilo ulovit, měřil 2 metry a vážil 184 kg!
  • Lov tuňáků ale přináší nemalé problémy. Na některých místech už jsou jejich populace přelovené a navíc v sítích na tuňáky končí také delfíny, kteří se často pohybují v jejich těsné blízkosti.
  • V souvislosti s konzumací tuňáků (a dalších mořských ryb) se často hovoří o vysokém obsahu rtuti v jejich mase. Toho by se však měly obávat pouze těhotné a kojící ženy.
  • Ačkoli konzervovaný tuňák žlutoploutvý neztrácí většinu účinných látek, neplatí to pro esenciální mastné kyseliny. Značná část tuku je totiž z ryb před konzervováním odstraněna.
  • Z toho vyplývá, že je lepší zakoupit čerstvého tuňáka. Ovšem pozor! Ten vydrží v lednici pouze jeden den a pak už se začíná kazit.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*