Stamppot: příloha z Nizozemska, která je velmi zdravá a hodí se do chladného počasí

Stamppot (zdroj: Samphotostock.cz)

Stamppot je příloha, která pochází z Nizozemska. Pokud přitom hledáte náhradu třeba za bramborovou kaši, jedná se o výrazně zdravější alternativu.

Původ pokrmu

Stamppot je tradiční nizozemská příloha. Její původ ovšem není znám. Šťouchané brambory se zeleninou se nicméně připravovaly „až“ od 16. století. Nejprve totiž musela být objevena Amerika, odkud se tato hlíznatá rostlina dostala do Evropy. Podobné pokrmy sice existují i v dalších částech „Starého“ kontinentu, nicméně tento je v některých ohledech specifický.

Kde stamppot ochutnat?

Stamppot patří mezi pokrmy, které jsou v českých kuchyních prakticky neznámé. Nejenže si jej tedy nemůžete pořídit v obchodech jako polotovar, což by ani dost dobře nešlo, ale ani v restauracích. Pokud jej chcete ochutnat, musíte tedy buď vyrazit do Nizozemska, případně do sousední Belgie, anebo si jej připravit doma. Příprava této přílohy totiž není vůbec složitá.

Jednotlivé ingredience a příprava

Základem tohoto pokrmu jsou brambory, které se smíchají s další zeleninou jako zelí (může být i kysané), kadeřávek, špenát, tuřín, čekanka, mangold, pórek, mrkev nebo cibule. Brambory a zelenina se mohou vařit bud v jednom hrnci, anebo odděleně a smíchají se teprve po uvaření. Poté je lze smíchat s mlékem a s máslem a směs se rozmačká. Nejčastěji se přitom podává s klobásou.

Stamppot z hlediska zdraví

Stamppot patří mezi velmi zdravé přílohy. Samozřejmě platí pravidlo, že čím více druhů zeleniny použijete, tím bude tento pokrm zdravější. V některých variantách lze dokonce použít zeleninu syrovou, která si zachovává všechny obsažené účinné látky. Pokud navíc použijete rostlinné mléko, případně si jej nedáte s klobásou, chybu určitě neuděláte.

Zajímavosti o stamppotu

  • Samotný název je složeninou ze dvou slov, jež odkazují k přípravě. Stampen znamená „mačkat“ a pot „hrnec“.
  • V Nizozemska se tato příloha nečastěji připravuje ke klobáse rookworst, ale také ke karbenátkům gehaktbal.
  • Stamppot se v Nizozemska připravuje zejména v chladném počasí, přičemž jej lze jíst i se sýrem, ořechy či nakládanou cibulí.
  • Při přípravě je možné použít nejen zeleninu, ale také ovoce. Uplatnění nachází hrušky, jablka nebo ananas. Někdy se nakonec přidávají také krájené olivy.
  • Pokrm může obsahovat rovněž houby a někteří Nizozemci dokonce jako přísadu dokonce používají rybu.
Přidat na Seznam.cz