Silvestrovská bowle: Studené alkoholové potěšení s kousky ovoce

Zdroj: Shutterstock

Alkohol na silvestra nesmí chybět. Někteří lidé si dají rádi víno nebo šampaňské, jiní dají přednost namíchání coly s griotkou nebo nějakým bylinkovým likérem. Velmi oblíbené jsou také nejrůznější drinky kombinující chuť alkoholu a ovoce. A právě tím je i silvestrovská bowle.

Bowle je studený nápoj s vinným základem, do kterého patří kousky čerstvého nebo kompotovaného ovoce. Jde o sladší pití, které je před podáváním dobré vychladit. Jeho příprava je velmi snadná a letos byste si ho měli rozhodně udělat i vy.

Punč, nebo bowle?

V České republice je oblíbeným nápojem podávaným v období Vánoc i silvestra především punč. Stejně jako u bowle jde o kombinaci alkoholu s ovocem, punč je ale více kořeněný, přidává se do něj hřebíček i badyán.

Navíc se punč podává teplý. Bowle si získala svůj název od slova bowl, což v angličtině znamená mísa. Obvykle se totiž servíruje ve větší skleněné míse, ze které si lidé sami nalévají do skleniček. Podává se studená, často dokonce s ledem.

Jak na přípravu bowle

Pokud si chcete doma tento alkoholický nápoj letos na silvestra připravit, budete potřebovat 500 mililitrů šampaňského, 500 mililitrů bílého vína, 100 mililitrů vodky, grapefruit, pomeranč, jablko, 2 mandarinky, 20 kompotovaných třešní, 70 gramů mraženého rybízu, citron a meduňku.

Nejprve oloupejte grep, ze kterého sloupněte i bílou slupku pod kůrou, protože je velmi hořká. Pomeranče, mandarinky i jablko oloupejte a nakrájejte spolu s grepem na kostičky.

Do skleněné nádoby nalijte alkohol a přidejte veškeré ovoce. Nakonec přidejte ještě na kolečka nakrájený citron. Nápoj dejte vychladit a podávejte ho s ledem ve sklenicích zdobených meduňkou a kolečkem citronu.

Zdroj: iDNES, Alkoholium, Prima Fresh, Lidovky, Dům a zahrada

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz