Sezónní jarní zelenina: Dopřejte si po zimě pořádnou dávku vitamínů

Zdroj: Shutterstock

S jarním obdobím se v obchodech začíná objevovat konkrétní sezónní zelenina, která vašemu tělu dodá vitamíny a pomůže mu vyrovnat se s teplotními změnami. Které potraviny byste v tomto ohledu měli do jídelníčku zařadit? A co všechno z nich můžete připravit?

Cítíte se unavení, máte nedostatek energie a potýkáte se s alergiemi? To vše jsou příznaky změny ročního období. Na jaře je důležité dostat do těla hodně vitamínů. A díky sezónní zelenině by to pro vás neměl být problém.

Chřest

Mezi typicky sezónní zeleninu patří na jaře chřest. Ten se doporučuje při dietách, protože má minimum kalorií, zároveň ale dovede zasytit. Má vysoký obsah vody a povzbuzuje činnost ledvin, píše Forks over Knives.

Chřest můžete připravit pečený, smažený i vařený. Nejčastěji se podává jako příloha k masu a bramborám, dá se z něj ale udělat také salát, nebo ho můžete konzumovat jako součást rizota.

Rukola

Rukola obsahuje velké množství železa, vápníku, draslíku, vitamínu C a vitamínu A. Látky v ní působí jako antioxidanty a mohou mít i protinádorové účinky. Rukolu využijete v salátech, na pizze, nebo s ní jednoduše dozdobte chléb se šunkou a sýrem.

Mrkev

Mezi další janí sezónní zeleninu patří mrkev. Tato nízkokalorická potravina má velké množství vlákniny, je zdravá pro lidský zrak, najdete v ní také celou řadu vitamínů. Posiluje lidskou imunitu a konzumovat ji můžete syrovou, vařenou i dušenou.

Pórek

Pórek je potravina, která působí proti bakteriím a plísním. Proto se často využívá nejen jako součást pokrmů, ale také se přikládá zvnějšku na rány či škrábance.

Do jídelníčku byste ho měli zařadit pro jeho vysoký obsah vitamínů a minerálů. Tato zelenina bojuje s bolestmi žaludku a dovede také čistit krev. Je tedy vhodná i při nejrůznějších zánětech.

Ředkvičky

Na jaře byste se měli v obchodě mimo jiné podívat také po ředkvičkách. Ty jsou vhodné například pro lidi trpící chudokrevností. Ničí bakterie a viry v těle, pomáhají při rýmě a nachlazení, ale také dovedou léčit záněty močových cest, píše Forks over Knives.

K další sezónní zelenině, kterou byste během jara měli ve velkém konzumovat, pak patří například hrášek, jarní cibulka, ledový salát nebo špenát.

Zdroj: Forks over Knives, The Pioneer Woman, Delish, BBC Good Food, Healthline, WebMD

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz