Rozmrazit mleté hovězí maso není žádná věda, přesto to možná neděláte správně

Zdroj: Shutterstock

Mleté hovězí je základem většiny domácností. Obvykle, i když není v mrazáku nic jiného, nějaký ten kousek masa na hamburger se tam zkrátka najde. A nejen na ten je mleté maso vhodné, pochoutek se z něho dá vykouzlit celá řada. Víte ale, jak ho bezpečně rozmrazit?

Základ pro omáčku na špagety, pro směs do tacos, nebo na karbanátky, dokonalý pomocník při grilování, když se k vám k večeru nakvartýrují neočekávaní hosté. To všechno je mleté hovězí, základ mnoha jídel, kterými nikoho neurazíte.

Proto je dobré ho vždy mít v mrazáku. Jenomže každé mražené jídlo má svá pravidla a tohle maso není výjimkou. Nejde jen o to ho z mrazáku vyndat a několik hodin čekat, existují bezpečné a rychlé způsoby, jak maso rozmrazit.

Takhle rozhodně ne!

Celá řada lidí spoléhá právě na to, že dá maso na kuchyňský pult a nechá ho tam, dokud se zkrátka ze zmrzlé hroudy nestane přísada, která se už dá použít na tepelné zpracování. Jenomže tento proces není vhodný.

Rozmrazování masa při pokojové teplotě a na vzduchu podporuje tvorbu a množení bakterií. Pokud pak maso dobře tepelně nezpracujete (a i když ano, je tu riziko), může se stát, že vás budou čekat zdravotní problémy.

Rozmrazování mletého masa v mikrovlnné troubě je nešvar, který se rozmohl nejen u nás, ale také ve světě. Je sice pravda, že je to rychlé a účinné, ale z mnoha důvodů se tento proces také nedoporučuje.

Jde totiž o to, že maso se ohřevem v mikrovlnné troubě slepí, zůstane ledové uvnitř kostky, zatímco jeho okraje budou kašovité a jen těžko z nich potom vytvarujete hezké kuličky třeba do rajské. Navíc se vám v mikrovlnce může maso začít vařit.

Rozmrazení ve studené vodě

Když maso vyndáte z dobře uzavřeného obalu, nemělo by zapáchat a jeho povrch by neměl být na dotek slizký. Pokud je uvnitř maso trochu více hnědé, ničemu to nevadí, jedná se o důsledek toho, že nebylo při zamrazení vystaveno dostatečnému množství kyslíku.

Rozmrazení masa pomocí studené vody je snadné. Zkrátka zmrzlou kostku vezměte a ponořte ji do misky s vodou. Ujistěte se, že je celé maso pod hladinou, bude-li třeba, můžete ho zatížit, aby se žádná strana nevynořovala.

Tento proces rozmrazení trvá obvykle okolo 30 minut. Pokud je kus mletého masa větší, počítejte s hodinou. Jde o rychlé a zcela bezpečné rozmrazení, během kterého nehrozí, že se k masu dostanou bakterie.

Přes noc v ledničce

Druhým velmi snadným způsobem je nechat maso v ledničce. Jednoduše ho dejte na talířek nebo do misky a nechte ho rozmrazovat přes noc, nebo ho vyndejte z mrazáku ráno, aby bylo připravené večer po vašem příchodu z práce.

Sice tato metoda trvá zhruba 8 hodin, takže pokud potřebujete pohostit neočekávanou návštěvu, je lepší rozmrazit maso ve vodě, na druhou stranu je maso daleko chutnější. Navíc se k němu díky chladnému prostředí v lednici nedostanou bakterie.

Pokud jste tedy doteď maso rozmrazovali na kuchyňské lince, už víte, že jste se vystavovali nebezpečí zdravotních problémů. Jsme si jistí, že ode dneška budete maso rozmrazovat už jedině správně.

Zdroj: mashed.com, cookthestory.com, southernliving.com
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz