Ratatouille: chutný a zdravý pokrm, který inspiroval i ke vzniku slavného filmu

Ratatouille

Když se řekne „ratatouille“, asi většina Čechů si na prvním místě představí slavný animovaný film společnosti Pixar. Jenže ve skutečnosti se jedná o chutný a zdravý zeleninový pokrm.

Původ ratatouille

Ratatouille je tradiční zeleninový pokrm, který vznikl v okolí města Nice a dodnes je nedílnou součástí francouzského regionu Provence. V současné době existuje v mnoha různých variantách a oblíbený je v celém západním Středomoří. Ratatouille se ovšem čím dál častěji připravuje i mimo tuto oblast a v posledních letech si našla cestu i do České republiky.

Základní ingredience pro ratatouille

Mezi základní ingredience k přípravě ratatouille patří cuketa, lilek, rajčata, papriky, česnek, cibule a někdy také okurky. Do pokrmu samozřejmě patří i různé druhy koření jako bazalka či tymián, často se ale pochopitelně přidává rovněž provensálské koření. Ratatouille lze připravit několika způsoby, z nichž v tom nejpoužívanějším se všechny suroviny jednoduše smíchají a upečou.

S čím se ratatouille podává?

Ratatouille se často podává zcela samostatně. Servírována ovšem může být rovněž s chlebem či rýží. Někdy dokonce nachází uplatněn jako náplň do palačinek. Ačkoli se ve všech těchto variantách jedná o hlavní chod, ratatouille občas funguje také jako příloha. Říká se, že se tento pečený zeleninový pokrm velice hodí kupříkladu k pražmě královské.

Ratatouille a zdraví

Zaměříme-li se na ratatouille ze zdravotního hlediska, samozřejmě nemůžeme konstatovat nic jiného, než že se jedná o velmi zdravý pokrm. I když by byla lepší čerstvá zelenina, ta by si asi nenašla tolik příznivců. I v pečené formě se ovšem jedná o zdravou delikatesu, protože neobsahuje žádné škodlivé ingredience. Dáte-li si jej třeba právě s pražmou, máte výtečný zdravý oběd. Měli byste ovšem dbát na to, aby byla ratatouille připravována na kvalitním oleji.

Zajímavosti o ratatouille

  • Samotná etymologie názvu „ratatouille“ je velmi jednoduchá. „Rata“ znamená „bašta“ a „touille“ zase „míchat“. Jde tedy o „míchané jídlo“.
  • Dosti podobné pokrmy se ovšem mimo Francii nazývají i jinak. Na Mallorce např. „tumbet“ a v Katalánsku „xamfaina“.
  • Název „Ratatouille“ se celosvětově proslavil díky animovanému filmu, který v roce 2007 natočila proslulá společnost Pixar Animation Studios.
  • Nápad na film vznikl prozaicky – když slavili tvůrci Hledá se Nemo v pařížské restauraci Taillevent úspěch tohoto snímku a dávali si mj. i ratatouille, producent Brad Lewis byl natolik pohlcen zdejší atmosférou, že se o podobném podniku rozhodl udělat film.
  • Výše jsme zmínili jeden způsob přípravy ratatouille. Druhý spočívá v tom, že se na kostičky nakrájí jen část zeleniny a z další se připraví omáčka. Tyto dvě části se společně pečou. Třetím způsobem přípravy je potom zapékání v troubě.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*