Připravte si knedlíky tak, jak je milovala Jiřina Jirásková. Její recept je geniálně jednoduchý

Zdroj: David Malík / CNC / Profimedia

Jiřina Jirásková si uměla užívat života se vším všudy a milovala také dobré jídlo a pití, které nejen konzumovala, ale též ráda připravovala. Mezi její oblíbené recepty patřily i hrníčkové knedlíky.

Od úmrtí legendární herečky Jiřiny Jiráskové uplynulo letos již deset let, zemřela 7. ledna 2013. Její vynikající herecké výkony nás však naštěstí mohou provázet nadále.

Nesmrtelné role

Poprvé na sebe výrazně upozornila v dramatu Smyk režiséra Zdeňka Podskalského, který se později stal jejím životním partnerem. Zapomenout nesmíme na vynikající komedii Světáci, kde spolu s Jiřinou Bohdalovou a Ivou Janžurovou bravurně ztvárnily lehké dámy snažící se zapadnout do vyšší společnosti.

Po nucené přestávce v 70. letech vytvořila jednu ze svých nejpopulárnějších postav ve filmu Sestřičky pana Karla Kachyni. Naposledy se před filmovou kameru postavila ve snímku Jiřího Menzela Donšajni.

Zdatná kuchařka

Jiřina Jirásková byla nejen skvělou herečkou, ale také ovládala kuchařské umění. Sázela na jednoduché a rychlé recepty, které mohla připravovat na chalupě, kde trávila léto s manželem Zdeňkem Podskalským.

Mezi oblíbené pokrmy Jiřiny Jiráskové patřil i ovocný salát z pomerančů, banánů, ananasu a mandlí. Majonézu připravovala z másla, žloutků, šlehačky, pomerančové a citronové šťávy a vanilkového cukru. Známým se stal její recept na hrníčkové knedlíky.

Knedlíky podle Jiřiny Jiráskové

Na velmi jednoduchý a rychlý recept, který najdete i na webu Lifee, budete potřebovat 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek mléka, 2 vejce, 2 housky, 1 lžičku soli, máslo na vymazání a mouku na vysypání.

Nakrájejte housky na kostičky a dejte je do mísy, následně přilijte mléko, přidejte žloutky a sůl. Až se mléko z části vsákne do kousků housky, přisypte hrubou mouku, vše promíchejte a nakonec opatrně vmíchejte sníh vyšlahaný z bílků.

Připravte si hrníčky, vymažte máslem a vysypte moukou, následně je naplňte houskovou směsí, která by měla dosahovat asi do dvou třetin hrníčků.

Do hrnce si připravte studenou vodu a vložte do ní hrníčky tak, aby voda dosahovala do jejich poloviny. Přikryjte hrnec pokličkou a vařte půl hodiny. Poté hrnky vyjměte z vody a nechte chvíli chladnout, následně knedlíky vyklopte a nakrájejte na plátky.

Zdroj: Lifee, ČSFD, Česká televize, Recepty online

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz