Už jste ochutnali čokoládové pralinky? Jen v Belgii se jich každoročně vyrobí 172 000 tun

Pralinky z The Chocolate Line v Bruselu
Belgické pralinky z podniku The Chocolate Line (Brusel)

Pro mnohé Čechy evokují pralinky rumovou příchuť. Jenže tento název označuje všechny čokoládové bonbóny s náplní, jichž se každoročně na světě vyrobí obrovské množství a existují v mnoha variantách.

Z historie pralinek. Kde se vzaly, tu se vzaly, s čokoládou si původně netykaly!

Počátek historie pralinek je třeba hledat v 17. století ve Francii. Cukrářský výrobek tohoto názvu (praline) původně představoval celé mandle potažené karamelizovaným cukrem. Ačkoli v té době už byly z Nového světa přivezeny kakaové boby, tyto pralinky neměly s čokoládou nic společného. Prášek z karamelu a ořechů se stal složkou koláčů, pečiva a zmrzliny a teprve později se „dal dohromady“ s čokoládou. Pralinky, jak je známe dnes, vznikly v roce 1912 v Belgii, kde jistý Jan Neuhas vytvořil první čokoládový bonbon s náplní z drcených mandlí.

Kde pralinky ochutnat? Vyrazte do obchodu, na festival anebo do Belgie

Pralinky si můžete zakoupit na mnoha místech od supermarketů, přes specializované prodejny až po různé internetové obchody. V České republice se také každoročně na mnoha místech konají čokoládové festivaly, kde by milovníci mlsání rozhodně neměli chybět. Chcete-li však pralinky ochutnat přímo u původního zdroje budete muset vyrazit do Belgie, tedy do země, která je proslulá svou čokoládou. Každoročně se zde totiž vyrobí 172 000 tun pralinek! Vyhlášený je např. podnik The Chocolate Line, jehož pobočky najdete v Bruggách a Antverpách.

Hlavní typy pralinek: belgické, francouzské a americké

Belgické pralinky se skládají z čokoládové vrstvy, uvnitř níž je měkká a někdy i tekutá náplň. Tu obvykle tvoří lískové oříšky, mandle, cukr, sirup či mléčné výrobky. Místní cukráři ovšem také experimentují, takže lze ochutnat i náplň s wasabi apod. Francouzské pralinky tvoří především mandle a karamelizovaný cukr (jako kdysi) a americké pralinky bývají obecně měkčí a krémovější. Jedná se totiž o kombinaci sirupů s ořechy (lískové, pekanové, mandle), ale také s mlékem a krémem.

Jak jsou na tom pralinky z hlediska zdraví?

Sladkosti obecně nepatří k nejzdravějším pochutinám a výjimkou nejsou ani pralinky. Pokud si na druhou stranu dopřejete výrobky z kvalitní čokolády a dalších surovin, mezi které budou patřit především ořechy, rozhodně se nebude jednat o zdraví ohrožující mlsání. Existuje nicméně spousta pralinek, které jsou sice levné, ale ze zdravotního hlediska jsou vzhledem k nekvalitním složkám už poněkud problematické. A navíc si na nich určitě tolik nepochutnáte.

Zajímavosti o pralinkách

  • Samotný název pralinky je odvozen od jistého francouzského šlechtice. Říká se totiž, že jejich původní verzi poprvé vyrobil kuchař maršála du Plessis-Praslina.
  • Tyto francouzské předchůdce pralinek si časem zamilovali i další šlechtici. Dokonce se říká, že je oceňoval i samotný král Ludvík XIV.
  • V České republice nebývá výraz „pralinky“ obecně rozšířen jako označení čokoládových bonbónů s náplní. Pod tímto názvem totiž bývají obvykle chápány rumové pralinky.
  • Možná vás ale překvapí, že ani belgičtí cukráři neopomenuli při svém experimentování český alkohol. Součástí některých místních pralinek sice není rum, ale používá se becherovka.
  • Pokud jste příznivci tepelně neupravených potravin, pak vězte, že si lze vyrobit RAW pralinky. Do čokoládové směsi stačí přidat další ingredience a vytvarované bonbóny dáte už jen zamrazit.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*