Potraviny, kde vám doporučujeme zařadit do listopadového jídelníčku

Potraviny na listopad

Listopad by se pravděpodobně na žebříčku nejoblíbenějších měsíců neumístil příliš vysoko. Spíše naopak. Ke zlepšení psychické i fyzické pohody ovšem mohou vést vhodně zvolené potraviny.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Dobrá nálada jde ruku v ruce s kvalitním trávením, což ostatně platí celoročně. Proto se i v průběhu podzimních měsíců soustřeďte na to, co jíte. Součástí jídelníčku by měly být potraviny, které obsahují hodně vlákniny, neboť tato důležitá složka stravy má podstatný vliv na správné fungování trávící soustavy. Během listopadu tedy určitě doporučujeme zařadit do svého jídelníčku listovou zeleninu, která je nejen výtečným zdrojem vlákniny, ale navíc obsahuje i další důležité živiny.

Doporučujeme: budete-li si kupovat listovou zeleninu, dejte přednost tmavě zelené. Ta obsahuje velké množství chlorofylu, který vám může pomoci zajistit biologicky mladší tělo.

Potraviny s obsahem esenciálních mastných kyselin

V listopadu působí na lidský organismus mnoho negativních vlivů. Proto jsou velmi důležité i potraviny, které působí protizánětlivě, navíc zvyšují schopnost zažehnat infekce a celkově podporují imunitu. V tomto ohledu jsou velmi účinné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, tedy esenciální mastné kyseliny, které si tělo neumí vyrobit samo a získává je pouze ze stravy. Kvalitním zdrojem jsou semínka a oleje (např. lněné či konopné), stejně jako mořské ryby.

Zima je za dveřmi, prohřejte se! Třeba zázvorem..

V průběhu listopadu už pomalu začíná přituhovat, takže by nás potraviny měly i zahřát. Není přitom vůbec potřeba jíst několikrát denně vařená jídla, jež obecně obsahují méně živin a enzymů, které jsou tepelnou úpravou ničeny. Zahřát dokážou i ostřejší chilli papričky, především bychom vám ale doporučovali zázvor, který je vynikající pro zimomřivce. Můžete jej použít jako přísadu, ale udělat si z něj lze i čaj. Kromě toho, že vás prohřeje, působí kladně rovněž na trávení a zánětlivé procesy.

Potřebujeme v listopadu přijímat více vitamínu D ze stravy?

Stará lidová moudrost říká, že „kam nechodí slunce, tam chodí lékař“. Sluneční paprsky jsou skutečně důležitým zdrojem vitamínu D, jenž má mj. důležitý vliv na obranyschopnost organismu. A jelikož si v listopadu slunečných dnů příliš neužijeme, bývá často doporučováno přijímat jej ve vyšším množství z potravy. Jenže slunce svítí, i když je zataženo, takže avitaminóza (chorobný nedostatek) vitamínu D v ČR skutečně nehrozí. Pokud byste jej ale chtěli více získávat ze stravy, zdrojem jsou především játra, rybí tuk, žloutek, mléko, ale třeba také lahůdkové droždí.

Nic nelámejte přes koleno, jezte to, co vám chutná

Strava by neměla být pouze zdrojem živin, ale musí nám rovněž chutnat. Nutit se za každou cenu do potravin, které jsou zdravé, ale chuťově nám nevyhovují, může být v konečném důsledku zdrojem stresu. Podzimní počasí už tak na psychiku mnoha jedinců nepůsobí příliš pozitivně, takže udělat si radost jídlem rozhodně není od věci. Navíc si zkuste i na podzimu najít to krásné. Mnozí lidé totiž k tomuto období přistupují automaticky negativně, takže je jen těžko může něčím příjemně překvapit.

Tip pro sportovce: fyzicky aktivní lidé potřebují v průběhu podzimu nejen dostatek energie, ale měli by přijímat také více minerálů jako sodík, hořčík či draslík. Sportovcům proto doporučujeme ovocná smoothies, která obsahují jak jednoduché sacharidy, tak minerální látky v přirozené formě.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 4
    Shares



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*