Poke: svěží a chutný pokrm z Havaje, který nyní frčí v českých bistrech

Poke v Praze
Poke s čerstvým tuňákem

Ještě před pár lety pokrm s názvem „poke“ prakticky nikdo neznal, minimálně u nás. To se ovšem začíná rychle měnit, neboť toto jídlo je lehké, svěží, chutné a navíc přesně zapadá do současného trendu zdravého životního stylu.

Historie poke: megatrend z Havaje

Poke je tradičním havajským pokrmem, který Polynésané připravovali zřejmě mnoho staletí před příchodech evropských objevitelů. Jeho součástí byly nakrájené ryby, případně plody moře a další suroviny. Od 70. let 20. století se jako základní ingredience začal používat ahi tuňák(tuňák žlutoploutvý), poke ovšem nadále existuje v mnoha variantách. Široce populárním se tento pokrm stal v posledních 10 letech, kdy začal být oblíbený především ve Spojených státech amerických.

Kde poke ochutnat?

Ačkoli není poke v našich končinách prozatím příliš známé jídlo, v poslední době se to začíná pomalu měnit. Havajskou misku, který se nazývá poke bowl, by šlo dokonce označit za jeden z největších trendů v současné gastronomii. Tento pokrm proto můžete stále častěji ochutnat také v našich restauracích. V Praze lze ostatně navštívit Poke Haus, kde si ho lze dát v mnoha variantách. Poke navíc bývá přítomno na jídelníčku restaurací, které se na havajská jídla rozhodně nespecializují.

Jaké varianty poke existují?

Jak už jsme zmínili výše, základem poke je syrový ahi tuňák, který má jemné růžové maso a zároveň výtečně chutná. Dalšími důležitými ingrediencemi jsou havajská sůl, sójová omáčka, sezamový olej a semínka, cibule či jarní cibulka. Základem poke ovšem někdy bývá maso z chobotnice anebo mušle. Často jsou využívány rovněž mořské řasy (především wakame), quinoa, avokádo či houby. Příprava poke je v každém případě opravdu jednoduchá, takže ho budete mít hotové za pár minut.

Poke jako součást zdravého životního stylu

Vzrůstající oblíbenost poke jde ruku v ruce se stále větším důrazem na zdravý životní styl, který je dnes v západním světě jedním z nejrozšířenějších trendů. Ryby jsou ostatně zdrojem kvalitních omega-3 mastných kyselin, které se např. v rostlinných pokrmech vyskytují spíše vzácně (výjimku představují lněná semínka). Vyskytují se v nich navíc i omega-6 mastné kyseliny a další účinné látky. Velmi zdravé jsou také jednotlivé ingredience, takže není divu, že poke patří mezi zdravá jídla.

Zajímavosti o poke

  • Výraz „poke“ se správně vyslovuje pouké. Toto slovo v podstatě znamená „krájet“, což odkazuje na nakrájenou směs ingrediencí.
  • Zatímco v západním světě je poke aktuálně trendem, který může dříve či později odeznít, na Havaji je součást životního stylu. Prodává se zde totiž úplně všude.
  • Obliba poke má i svou stinnou stránku. Tuňák žlutoploutvý je totiž hojně lovenou rybou a jeho populace dlouhodobě oslabují, což platí právě pro Pacifik, kde se Havaj nachází, ale také pro Indický oceán.
  • Poke není oblíbeným pokrmem pouze v Evropě a v Severní Americe. Letí totiž třeba také v Dubaji, tedy v turistickém letovisku ve Spojených arabských emirátech.
  • Konzumace syrového masa není na evropském kontinentu ničím výjimečným. Mezi dlouhodobě oblíbené pokrmy patří hovězí carpaccio, anebo „tatarák“.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 10
    Shares



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*