Pletete si pastinák s petrželí? Rozeznejte je jednou provždy pomocí několika jasných znaků

Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí si je plete. Jakmile se vám do rukou dostane petržel a pastinák, možná stejně jako řada dalších lidí budete váhat, co je co. Najdou se dokonce i tací, kteří pastinák vůbec neznají a v jejich očích je to jen hodně velká petržel.

Mezi petrželí a pastinákem přece jen nějaký ten rozdíl je. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že petržel má navrchu zvednutý hrbol, kdežto pastinák na vrcholu vytváří svalec a vegetační vrchol má ukrytý v důlku.

Co je petržel?

Jde o dvouletou rostlinu patřící co čeledi miříkovitých. Je k dostání v několika druzích, uplatnění nachází v potravinářském průmyslu. Využívá se především jako zelenina, zároveň i jako koření.

Petržel je původem z východního Středozemí, odkud se následně rozšířila do celého mírného pásma. Zajímavostí je, že ve starém Řecku byla petržel spojována se smrtí a slávou. Dneska ji najdeme snad na každé zahrádce.

Co je pastinák?

I pastinák patří do čeledi miříkovitých, vzhledem se nápadně podobá petrželi, akorát může narůst do podstatně větších rozměrů – může vážit až 1,5 kilogramu a dokáže dorůst až do délky cca 40 centimetrů.

Jeho jméno pochází z italského slovíčka „pasto“ neboli jídlo. Jeho sláva sahá až do 17. století. Spadá mezi nejstarší známou kořenovou zeleninu, naši předci jej využívali i jako objemovou potravinu.

Jak rozeznat petržel od pastináku

Zatímco petržel je známá svým výrazným charakteristickým aroma, pastinák je v porovnání s ní daleko jemnější v chuti i ve vůni – je mnohem více nasládlý.

U petržele je vrchní část kořene téměř celá porostlá natí, u pastináku je nať soustředěna spíše do středu kořene. Rozdíl mezi petrželí a pastinákem lze pozorovat i v momentě, kdy zeleninu rozkrojíte. U petržele si můžete všimnout tenkého fialového lemu v místech, kde rostla nať, u pastináku rozdíl v barvě nezpozorujete.

Jak je využít v kuchyni?

Oba druhy kořenové zeleniny lze skvěle využít v kuchyni. Petržel se v ní objevuje přece jen o něco častěji, hodí se do základů omáček i zeleninových vývarů. Kdo ještě nezkusil pečenou petržel s trochou másla, o hodně přišel.

I pastinák ale nachází místo v našich kuchyních, kde jej lze využít například pro přípravu krémové polévky, dokonale poslouží i jako příloha – například v podobě hladkého pyré.

Zdroj: vareni.cz, izahradkar.cz, vimcojim.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz