Plastové krabičky mají krátkou životnost a jejich nadužívání vede k uvolňování plastu do jídla

Plastove_krabicky
Zdroj: Africa Studio / Shutterstock.com

Každý máme doma nějakou tu oblíbenou plastovou krabičku, které se nechceme vzdát a ubezpečujeme sami sebe, že vypadá ještě dobře a není třeba ji vyhazovat. Věděli jste však, že nejde jen o vzhled, ale o vaše zdraví? Plastové krabičky byste proto měli měnit alespoň jednou ročně. Navíc musíte boxy vyměnit ve chvíli, kdy se u nich objeví známky užívání jako skvrny či špatné těsnění.

„Plastové nádoby na skladování potravin by měly být vyměněny každých šest měsíců až jeden rok v závislosti na používání a opotřebení. V průběhu času se plastové nádoby mohou poškrábat, ušpinit nebo poškodit, a to začíná představovat riziko pro bezpečnost potravin,“ říká pro web Southern Living nekompromisně potravinářský vědec Dragomir Markovic.

Krabičky starší deseti let vyhoďte

Prvním důvodem, proč byste dle serveru The Kitchn měli plastové boxy na potraviny vyhodit, je doba, po kterou je máte.

Zde se dostáváme k té vaší krabičce z dětství, kterou si doma hýčkáte. Teprve v posledních desetiletích vědci začali chápat, jaké nebezpečí se skrývá v plastech, a to zejména s ohledem na látku zvanou BPA.

Mnoho dnešních krabiček už tuto látku, která se uvolňuje do jídla, nepoužívá, ale dříve ji využívali všichni. Pokud tedy máte doma krabičku kupovanou před více než deseti lety, tak pryč s ní.

Fleky či škrábance neignorujte

Pokud víko nepasuje nebo netěsní, je třeba krabičku také vyhodit. Víčka, která jsou dodávána s plastovými nádobami na potraviny, by měla mít těsné a bezpečné těsnění. Je také důležité, aby se správně zavírala. Správné těsnění pomáhá udržovat čerstvost potravin a může zabránit kontaminaci.

Máte na vaší plastové krabičce fleky od jídla, které nejdou umýt? Je na čase se s takovou krabičkou rozloučit. Server Very Well Health uvádí, že skvrny a pachy mohou naznačovat přetrvávající zbytky jídla nebo bakterie, které mohou ovlivnit chuť a bezpečnost potravin, nebo dokonce zvýšit riziko kontaminace.

Pokud krabička během užívání změnila tvar působením tepla (například jste ji položili na něco velmi horkého), krabičku okamžitě vyhoďte.

Jakékoliv narušení povrchu totiž znamená, že je materiál narušen a do vašich potravin se uvolňují plasty. Ani ta nejkrásnější krabička za to nestojí.

A pokud máte nějakou krabičku opravdu hodně moc rádi nebo pro vás má speciální význam, tak pro vás máme tip na závěr: nemusíte se s ní hned loučit, když už ji nelze používat na potraviny.

Udělejte z ní krabičku na léky, kapsle na praní, drobné věci, šití… Prostě na cokoliv, co vás napadne.

Skleněné či nerezové jsou lepší

Pokud nechcete neustále kupovat nové krabičky na potraviny, tak lze doporučit skleněné, keramické nebo nerezové.

Tyto typy nádob lze používat opakovaně a v podstatě celoživotně.

„Sklo je nejodolnější a má největší životnost a je 100% recyklovatelné. Z tohoto důvodu jsou skleněné nádoby nejlepší volbou pro životní prostředí a neskončí na skládce. Vzhledem k tomu, že sklo je inertní, nepotřebuje při skladování žádnou chemickou vrstvu mezi sebou a vašimi potravinami, takže neovlivňuje chuť žádného jídla,“ uvedla pro web Southern Living profesionální organizátorka Nicole Gabai.

Nevýhodou skleněných nádob je ale jejich hmotnost a riziko rozbití. Na cestování se proto spíše hodí nerezové nádoby.

Zdroje: The Kitchn, Southern Living, Very Well Health

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz