Oukotě: Zná je každá naše babička. Vypadají jako štrúdl, ale chutnají jako perník

Zdroj: Profimedia.cz

Oukotě jsou starodávný moučník. Na první pohled připomínají náš tradiční jablečný závin, ale co se chuti týče, je to spíše perník. Původní informace jsou těžko dohledatelné, nicméně je zná každá naše babička. Název připomíná slovo „loukotě“, což by mohlo být slovo příbuzné podle tvaru dlouhého závinu. I když neznáme celou historii závinu, jedná se o velmi lahodný perníkový moučník s povidly a oříšky.

Příprava

Na těsto budete potřebovat 100 gramů celozrnné mouky, 200 gramů hladké mouky, 60 gramů moučkového cukru, 50 gramů másla pokojové teploty, 2 celá vejce, 1 polévkovou lžíci medu, ½ lžičky jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření a špetku soli.

Náplň se skládá pouze ze 2 surovin, a to z 1 celé sklenice povidel, vychází to zhruba na 400 gramů, a ze směsi namletých ořechů, kterých by mělo stačit okolo 100 gramů.

Připravte si také mléko, kterým budete závin potírat. Budou vám stačit 2 lžíce.

Postup

Nejprve všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte hladké, pevné těsto do tvaru koule. Následně těsto rozválejte do tvaru obdélníku. Nevyválejte ho však příliš tenké, potom by se závin hůře motal a trhal by se vám pod rukama.

Vytvarovanou placku silně potřete povidly, vůbec se toho nebojte. Na povidla nasypte namleté oříšky. Stočte závin, jak jste zvyklí u klasického štrúdlu.

Položte jej na pečicí plech, kam jste si dali pečicí papír, a povrch závinu potřete mlékem. Pokud chcete, můžete ořechy nasypat i navrch závinu.

Vložte do trouby, která bude rozehřátá na 150 °C, a pečte 50 minut dozlatova. Každá trouba peče jinak, proto si čas hlídejte a řiďte se barvou závinu.

Hotový závin nechejte vychladnout a můžete jej ještě poprášit moučkovým cukrem.

Zdroje: TopRecepty, Pažitka, Dvě v troubě

Autor: Denisa Richter

Přidat na Seznam.cz