Odbornice Margit Slimáková radí, jaká je základní poučka při hubnutí

Zdroj: František Vlček / MAFRA / Profimedia

Rad, jak se máme správně stravovat, existuje nespočet. Podle odbornice na výživu Margit Slimákové, je však nejdůležitější vnímat svoje tělo a jíst skutečné potraviny. 

Co jsou skutečné potraviny? 

Za skutečné považuje Margit Slimáková jídlo, které není vysoce průmyslově zpracované. V ideálním případě by se mělo jednat o potraviny lokální a sezónní. Nezáleží na tom, zda jsou rostlinného nebo živočišného původu. 

Kdo si může finančně dovolit bio potraviny, ať tak podle Margit klidně činí, ale není to nutností. Lidé by měli hlavně naslouchat potřebám svého těla a dát mu, co potřebuje. 

Skutečné potraviny také pomáhají s hubnutím. Zpracované pokrmy jsou připraveny a dochuceny tak, aby nás co nejvíce lákaly, a my je kupovali a konzumovali, ač nemáme hlad. 

Dietní past 

Mezi průmyslově zpracované potraviny patří i ty vydávané za dietní. Jenže ty nám naopak moc nechutnají a konzumujeme je jen proto, že to považujeme za správné.  

Nakonec je však z jídelníčku stejně vyřadíme a začneme si hledat jinou dietu. Skutečné potraviny tyto problémy podle Margit řeší. 

„Když lidé jedí skutečné potraviny, většinou se nepřejídají. Nenajdete člověka, který by se přejedl ovesnými vločkami. Lidé se přejídají vysoce zpracovanými potravinami, jako jsou třeba ty párky, ve kterých je mimochodem také sója, stejně jako ve většině levných masných produktů, “ vysvětluje na flowee.cz

Cesta správným směrem 

Z kruhu přejídání a diet se podle Margit nedostaneme tím, že se budeme něčemu vyhýbat nebo hladovět. Měli bychom navýšit výživovou hodnotu pokrmů, to znamená pohlídat si dostatek bílkovin, s kterými přijmeme i tuk a přidat zeleninu. 

Bílkoviny i vláknina v zelenině nás zasytí na delší dobu a my tak nebudeme mít nutkání se za chvíli dojídat něčím dalším. 

Raději bez tabulek 

Zároveň ovšem upozorňuje na nesmyslnost počítání kalorií, se kterým většina stravovacích plánů pracuje. Urputné kontrolování, zda jsme se vešli do tabulky, má spíše negativní efekt. 

„Samotné číslo – kolik potravina obsahuje kalorií – je za mne hausnumero. My z tohoto nepřesného čísla chceme dost přesné předpovědi, jak budeme hubnout nebo tloustnout. Je úplně zbytečné a za mne stresující, kalorie počítat,“ řekla Margit Slimáková serveru deník.cz

Naopak doporučuje zapisování toho, co jíme. Ovšem bez kontrolních čísel kalorií nebo porcí. Vedením záznamu si lépe uvědomíme, jak se stravujeme a které potraviny bychom měli doplnit. 

V jednoduchosti je síla 

Velké množství dietních plánů a rad, jakým potravinám se vyhnout a které naopak přidat, vede ke zmatku a bezmoci, že stále nenacházíme tu „pravou“ dietu. Podle Margit Slimákové je ale řešení velmi jednoduché.  

„Pro zdravou výživu stačí dvě jednoduchá pravidla. Potřebujeme jíst převážně přirozené kvalitní potraviny a jídla z nich připravovaná na úkor jakýchkoliv polotovarů. A jídla sestavovat zhruba v poměrech podle Zdravého talíře,“ svěřila odbornice webu mladypodnikatel.cz

Zdroj: deník.cz, flowee.cz, healthyplate.eu, mladypodnikatel.cz 

Autor: Dominika Jandorová 

Přidat na Seznam.cz