Naučte se správně a rychle odmrazit lednici a mrazák. Ušetříte i na energiích

Zdroj: Shutterstock.com

Pokud nevlastníte beznámrazové spotřebiče, pak se jednou za čas budete muset pustit do jejich odmražení. Námraza, která se může objevit nejen v mrazáku, ale také lednici, zvyšuje spotřebu energie, a tím i vaše výdaje.

Odmrazování spotřebičů rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější domácí činnosti. Většina z nás tento úkol odkládá a mnohdy situaci necháme zajít až tak daleko, že kvůli námraze v mrazáku ani nemůžeme otevřít dvířka. V dnešním článku vám poradíme, jak správně odmrazit lednici i mrazák a zvládnout to tak, aby to nebyla noční můra.

Odmrazení spotřebiče neodkládejte zbytečně dlouho

Možná i vy patříte k lidem, které tato činnost zrovna dvakrát nebaví, a proto ji odkládáte, jak to jen jde. Správné načasování je ale klíčové. Nenechávejte to zajít zbytečně daleko, akorát si tím celý proces znepříjemníte.

Odmrazení se zpravidla provádí v zimních měsících, kdy je možné potraviny uložené v mrazáku po dobu odmražení skladovat v chladnějším prostředí, radí web Dům a zahrada. Pokud ale objevíte námrazu silnější než 4 až 5 mm, odmrazování proveďte neprodleně, bez ohledu na to, jaké je zrovna roční období.

Odmrazení spotřebičů krok za krokem

Začněte tím, že spotřebič odpojíte od elektrické energie a vyjmete z něj veškeré potraviny. Ty poté přesuňte a vhodné místo, kde nějakou chvíli vydrží bez úhony.

Při odmrazování je běžné, že z mrazáku i lednice odkapává voda. Předejděte potopě v kuchyni tím, že budete kapající vodu zachycovat. Nedisponujete-li spotřebičem vybaveným odtokovým systémem, využijte ručníky a hadry, které položte okolo spotřebiče. Dovnitř můžete vložit misky nebo kbelík.

Odmrazování zabere určitý čas, není potřeba ho zbytečně urychlovat. Nechte spotřebiče odmrazit samovolně. Silnější vrstvy ledu je možné postupně odstranit škrabkou, vyvarujte se ale přímému trhání ledu nebo jeho odstraňování silou, které by mohlo vést k poškození spotřebiče. Proces odmrazování lze urychlit třeba tím, že uvaříte vodu, nalijete ji do hrnce a ten vložíte do spotřebiče, čímž můžete proces o pár minut urychlit.

Údržba na závěr

Jakmile budou spotřebiče zbaveny námrazy, vaše práce nekončí. Po odmrazení by pro vás mělo být samozřejmostí vnitřní prostory lednice i mrazáku vyčistit. Můžete se spolehnout na speciální čisticí prostředky, které jsou volně prodejné a které jsou určené přímo pro lednice a mrazáky.

Pokud nejste fanouškem kupovaných prostředků, můžete si vyrobit vlastní dezinfekční prostředek tak, že smícháte vodu s jedlou sodou. Vznikne vám kašička, se kterou se dají snadno vnitřní prostory spotřebiče umýt. Následně ji už jen otřete vlhkým hadříkem.

Zdroj: expert.cz, dumazahrada.cz, chytre-bydleni.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz