Může být salát kalorický? Zjistěte, jakým ingrediencím se při přípravě raději vyhnout

Zdroj: Shutterstock

Slovo salát pro většinu z nás vyjadřuje zdravý a rychlý oběd, kterým nemůžeme nic zkazit. Jde o ideální jídlo, pokud člověk například drží dietu. Je to ale vždy pravda?

Popravdě, i saláty mohou být kalorické, jenom si to mnohdy neuvědomíme. Zeleninu a ovoce si podle chuti dokořeníme nebo k ní doplníme něco navíc, aby nám salát lépe chutnal. A v tom se mnohdy dopouštíme chyby.

Pokud chcete vědět, jak si připravit dokonalý a lehký salát, který ale zároveň není jen o zelenině, ale skutečně se z něho najíte a zachutná vám, máme pro vás snadný recept. Nejprve se ale společně podívejme na ingredience, kterým se při přípravě salátu raději vyhýbat.

Vyhněte se cukrům

Jenna Hope, expertka na zdravou výživu, vykládá, že například u salátů jablečných, nebo u salátů z mrkve mají lidé často tendenci navrch přidávat sladké zálivky. Tato mnohdy svou konzistencí až sirupová ozvláštnění ale způsobují, že se ze zdravého jídla rázem stane kalorické.

Ovoce a zelenina obsahují cukry už jako takové, mnoho lidí si to ale neuvědomí. Ještě než salát vůbec ochutnají, už ho dochucují. A to rozhodně není správné, v žádném salátu by se neměl cukr vůbec používat.

Pokud chcete salát šťavnatější, je vhodné použít při kyselejších verzích ocet, jinak spíše olivový olej, který obsahuje mnoho užitečných látek, které mohou zabraňovat například problémům se srdcem.

Nepřehánějte to se sýrem

Na balkánský salát zkrátka sýr patří. Má vysoký obsah vápníku a obsahuje také vitamin A, který je pro naše tělo potřebný, a chuťově dodá zelenině to, co jí chybělo. Jenomže na druhou stranu nám velké množství sýru ze zdravého jídla dělá nezdravé.

Mnohé restaurace totiž přidávají na salát i třikrát více sýru než samotné porce zeleniny. Sýry jsou tučné a v případě balkánského sýru, který se používá nejčastěji, také slané. A to rozhodně není vhodný způsob, jak si vychutnat zdravý oběd.

Místo tučného masa použijte ryby

Zpracované maso, které se smažilo na pánvi, obvykle obsahuje velké množství tuků a nevhodných látek. Je proto podle Jenny Hope ideální zaměřit se v salátu raději na luštěniny a ryby.

Přidejte mezi papriku a rajčata ještě hrášek nebo fazole. Pokud vám opravdu chybí maso, smíchejte se zeleninou tuňáka nebo lososa. Ideální přísadou do salátu jsou i ořechy.

Ideální salát za pár korun

Pokud si chcete doma udělat lehký a zdravý salát, jde to rychle a levně. Základem je zelí, salát, paprika, okurka, rajče a další zelenina, kterou si jen vyberete. Tu pokrájejte na malé kousky a smíchejte.

Luštěniny jsou skvělým zdrojem vápníku, je tedy ideální doplnit salát fazolemi. Pokud patříte k těm, kteří bez masa nedají ani ránu, využijte, jak je již výše zmíněno, ryby. Do salátu se hodí i vhodně připravené kuřecí maso, dejte si ale pozor, abyste ho na pánvičce osmahli jen tak, aby nebylo nasáklé olejem a tuky.

Celý promíchaný salát zalijte zálivkou z olivového oleje, do kterého můžete natrhat čerstvou petržel nebo bazalku pro lepší chuť. Salát pak podávejte k obědu s opečeným tmavým pečivem.

Zdroj: Womanmagazine.co.uk
Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz