Linecké koláče: jedno z nejoblíbenějších vánočních cukroví oslaví letos již 365 let

Linecké koláče na talíři
Linecké koláče

Linecké koláče sice pocházejí od našich jižních sousedů, nicméně se jedná o oblíbenou pochoutku i v České republice. Tato cukrovinka je přitom nejen výtečná, ale zároveň má dlouhou historii.

Linecký koláč existuje přes 350 let

Linecký koláč patří k tradičním rakouským laskominám, na kterých si pochutnávala řada generací. Vždyť první zmínky lze vystopovat až do poloviny 17. století! Na druhou stranu je zajímavé, že mnohé další cukrovinky, které u nás nazýváme „linecké“, v tomto hornorakouském městě původ nemají. Další překvapivou informací je skutečnost, že se linecký koláč nevyrábí z lineckého těsta. Oba výrobky totiž mají jiný podíl nejdůležitějších surovin. Zatímco v lineckém koláči je podíl cukru, tuku a mouky v podstatě rovnoměrný, v lineckém těstu je poměr 1:2:3 a v samotném Linci se mu říká „křehké těsto“.

Kde linecký koláč ochutnat?

Linecký koláč se vyrábí v mnoha druzích, které si můžete připravit i doma. Ochutnat jej samozřejmě můžete i v mnoha cukrárnách. Navíc není nic složitého vydat se do samotného Lince. Vzdálenost z Prahy totiž činí pouhopouhých 243 km! Zde se můžete zastavit v mnoha cukrárnách jako např. v k.u.k. Hofbäckerei Café na Pfargrasse 17. Posedět se dá v příjemném prostředí, navíc v historické budově z roku 1371, jež se může dokonce pyšnit nejstarší dřevěnou fasádou ve městě.

Jednotlivé ingredience lineckého koláče

Jak už jsme uvedli, receptů na linecký koláč existuje velké množství, ale základem je cukr, tuk (máslo) a hladká mouka zhruba ve stejném poměru (mouky však obvykle bývá o něco více). Má ovšem i další charakteristické vlastnosti. Tak například uvnitř je plněný marmeládou (např. rybízovou či jahodovou) a na povrchu jej zdobí mřížka z těsta. Do lineckého koláče se velmi často přidávají také ořechy (např. lískové či mandle).

Jak si připravit zdravější alternativu?

Samozřejmě že vzhledem k přítomnosti cukru, mléka či mouky není linecký koláč tím nejzdravějším jídlem pod sluncem (ačkoli takové ořechy jsou určitě velmi zdravé) a pro některé osoby není vhodný vůbec. Na druhou stranu lze jednotlivé „problematické“ ingredience nahradit jinými, zdravějšími. Tak například osoby s celiakií mohou pochopitelně použít bezlepkovou moukou, bílý cukr lze nahradit třtinovým a kravské mléko zase mlékem sojovým, rýžovým nebo kokosovým.

Zajímavosti o lineckém koláči

  • Linecký koláč patří k vůbec nejznámějším sladkým jídlům našich jižních sousedů. S jeho slávou by šlo snad srovnávat pouze Sacherův dort.
  • Linecký koláč se může „pochlubit“ skutečně dlouhou historií. Nejstarší čtyři recepty se nacházejí v kuchařce hraběnky Anny Margarity Sagramosaové. Ta přitom byla napsána již v roce 1653!
  • Na lineckých koláčcích si rády pochutnávaly i velké osobnosti historie. Mezi ně patří také slavná císařovna Alžběta Bavorská, která je více známá pod přezdívkou Sissi.
  • Postupem času vznikaly i menší a poněkud odlišnější varianty lineckých koláčů. Mezi nejznámější u nás přitom patří tzv. linecká kolečka, jež se ovšem v originále nazývají Linzer Augen, tedy linecké oči.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:

  • 18
    Shares


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*