Croissant: pečivo, které se stále více stává pevnou součástí našich snídaní

Croissant máslové pečivo
Croissant - oblíbená součást snídaně

S croissanty zahajují den lidé na mnoha místech světa včetně České republiky. Pojďme se tedy podívat do historie tohoto pečiva a řekneme si o něm i spoustu dalších zajímavých informací.

Pohled do historie croissantu

Možná vás to překvapí, ale historie croissantu se nezačala psát ve Francii, ale v Rakousku, a to už ve 13. století. Již v tomto období se zde objevil rohlík sladké chuti, který byl nazýván Kipferl. Ten se do země, s níž je spojován, dostal až v roce 1839, a to společně s rakouským dělostřelcem Augustem Zangem, který si v Paříži otevřel Vídeňskou pekárnu. V hlavním městě Paříže pak ještě v 19. století vznikl modifikací Kipferlu právě croissant, který dnes existuje v mnoha variantách (viz níže).

Kde croissant ochutnat?

Croissant si dnes lze koupit na mnoha místech v ČR. Dokonce existuje jeho hygienicky balená varianta, kde ovšem zase musíte oželet čerstvost. Croissant je ovšem nejlepší právě křupavý a teplý. Právě takový samozřejmě doporučujeme ochutnat třeba v některé z kaváren. V Praze si jej lze dát např. v populárním Café Savoy. A pravý croissant si pochopitelně nenechte ujít především při návštěvě Paříže. Mají ho snad v každé kavárně i menší pekárně.

Jednotlivé varianty croissantu

Pokud vyrazíte právě do Francie, nejčastěji narazíte na klasický croissant, který tvoří vrstvy kynutého těsta s máslem. Postupem času a v různých částech světa vzniklo mnoho dalších variant. Plněny přitom mohou být mnoha rozličnými náplněmi. Sladké varianty jsou tvořeny např. čokoládou, nugátem, marcipánem či nutellou. Existují však také slané croissanty, do nichž se přidává třeba šunka, sýr a v České republice lze běžně sehnat i varianty s párkem.

Jaké mají croissanty vliv na zdraví?

Croissanty jsou samozřejmě oblíbené v prvé řadě díky své chuti. Na druhou stranu se z hlediska zdraví určitě nejedná o vhodnou potravinu. Disponují totiž vysokou energetickou hodnotou a navíc obsahuje minimum účinných látek. Častá konzumace tohoto pečiva tedy není rozhodně vhodná. Croissanty si tedy dejte pouze jednou za čas a ne ve velkém množství. Zároveň si k nim „zakousněte“ něco zdravého jako např. zeleninový salát anebo čerstvé ovoce.

Zajímavosti o croissantu

  • Samotné slovo „croissant“ v češtině znamená „půlměsíc“ anebo „rohlík„.
  • Ačkoli se v češtině toto francouzské slovo často čte „kruasán“ či „kroasán“, správná výslovnost zní „quasón„.
  • Croissanty patří mezi pečivo typu viennoiserie. Do této skupiny např. patří i tzv. Vídeňský chléb. Jedná se o pečivo, jež je vyrobené z kvasnicového kynutého těsta a do něhož jsou na rozdíl např. od klasického chleba přidávány další přísady.
  • Croissant tvoří základ snídaně ve Francii. Velmi populárním první jídlem dne je ovšem také v mnoha dalších zemích světa, a to např. ve Španělsku, Německu či Spojených státech amerických.
  • Na máslovém pečivu si rádi pochutnávají nejen běžní lidé, ale také některé hvězdy šoubyznysu jako např. Madonna, Gwyneth Paltrow či Angelina Jolie.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:



Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*