Křemík: stopový prvek důležitý pro krásu a zdraví

Cereálie obsahují hodně křemíku (zdroj: Samphotostock.cz)

Křemík patří mezi stopové prvky, které musíme přijímat ve stravě. Má totiž důležité funkce pro naše zdraví a pojí se i s bojem proti stárnutí organismu.

Potraviny s vysokým obsahem křemíku

Křemík je polokov, který se ve velkém množství vyskytuje v zemské kůře. Tento prvek, jenž má chemické označení Si (Silicium), je důležité přijímat ve stravě, ačkoli se častěji hovoří o jiných prvcích. Vyskytuje se přitom především v rostlinné stravě. Mezi jeho hlavní zdroje patří cereálie, a to především ty s vysokým obsahem vlákniny (např. oves), luštěniny, zelenina a některé bylinky jako např. přeslička, kopřiva nebo podběl. Kromě toho se nachází rovněž v některých minerálních vodách a v pivu.

Důležitost pro lidské zdraví

Křemík je třetím nejrozšířenějším stopovým prvkem v lidském organismu (po železe a zinku). Přesto bychom jej měli přijímat v potravinách. Je velmi důležitý pro tvorbu kostí a pojivových tkání a pozitivně působí rovněž na pokožku, nehty a vlasy, které pomáhá zpevňovat a zlepšuje pružnost. Podílí se rovněž na správném trávení, neboť pozitivně působí na metabolismus i žaludek. Kladný vliv má také na kardiovaskulární soustavu, hladinu cholesterolu, mozek a imunitu. Mimo jiné tedy zvyšuje obranyschopnost organismu.

Nedostatek a nadbytek křemíku         

Vzhledem k výše uvedenému je patrné, jaké problémy se pojí s nedostatkem tohoto prvku. Důsledkem mohou být především poruchy struktury kostí (osteoporóza) a negativně se projevuje i na nehtech a vlasech (lámavost a třepení), případně na pokožce (nedostatečná hydratace). Musíme ovšem doplnit, že většina lidí jej přijímá ve stravě v dostatečném množství. V České republice tradičně konzumujeme potraviny, které ho obsahují (oves, ječmen, pivo nebo minerální vody).

Ačkoli jsou potraviny s obsahem křemíku u nás dosti běžné, jeho nadbytek v organismu není příliš pravděpodobný. Bezpečná horní hranice při dlouhodobé konzumaci totiž byla stanovena na 700 mg. Tu nelze při normálním příjmu výše zmíněných potravin překročit. Lidský organismus si navíc umí s jeho přebytkem poradit, neboť jej jednoduše vyloučí. Obavy z „předávkování“ jsou tedy zbytečné.  

Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*