K svátku sv. Martina nepatří jen pečená husa. Zkuste také svatomartinské rohlíčky

Zdroj:Shutterstock

Blíží se svátek svatého Martina, se kterým se již po mnoho let pojí nejen určité tradice, ale také chutné pokrmy. V mnoha domácnostech se tak při příležitosti tohoto svátku například peče tradiční svatomartinská husa nebo pije víno.

Chutné husí maso společně s knedlíkem a lahodným zelím ale není jediná dobrota, která se k tomuto svátku pojí a kterou si doma můžete připravit. Doporučujeme také svatomartinské rohlíčky, které si vás okamžitě získají.

Tradice, které se pojí ke svátku svatého Martina

Říká se, že 11. listopadu přijíždí na bílém koni svatý Martin. Právě na tento den připadá Martinův svátek a pojí se k němu hned několik tradic.

Je to období, které předchází adventnímu času. To znamená, že je to období hodů a posvícení. A k tomu již odnepaměti patří pečená husa a svatomartinské víno.

„11. listopadu v 11 hodin a 11 minut se poprvé připíjí mladým vínem, podle něhož prý lze odhadnout, jak dobrá budou vína z letošní úrody,“ doplňuje jednu z tradic web Modré hory.

Jak daleko sahá historie svatomartinských tradic?

Mohlo by se zdát, že v posledních letech na tradice a zažité zvyky tak nějak zapomínáme. Je pravda, že dneska už se nedodržují tolik, jako tomu bývalo dříve.

„Historie svatomartinských tradic započala již během raného středověku, kdy uctívání svatého Martina získalo postupem doby evropský rozměr,“ popisuje web Wikipedia a odhaluje tak, kam až sahají počátky svatomartinských tradic.

Vyzkoušejte letos nekynuté svatomartinské rohlíčky

K svátku svatého Martina se neodmyslitelně pojí pečená husa. My vás ale chceme inspirovat k přípravě dokonalých svatomartinských rohlíčků.

Na jejich přípravu je potřeba 225 g hladké mouky, 1 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 125 g změklého másla, 75 ml smetany ke šlehání a špetka soli.

Na ořechovou náplň si poté připravte 100 g mletých vlašských ořechů, 65 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžičku vanilkového extraktu – ten lze případně nahradit balíčkem vanilkového cukru.

V misce smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, přidejte změklé máslo, smetanu, špetku soli a za pomoci rukou vypracujte nelepivé těsto. To poté na 30 minut zabalte do potravinářské folie a nechte ho odpočinout v lednici. Mezitím půl hodinku využijte k přípravě ořechové náplně. Vlašské ořechy pomelte, smíchejte s moučkovým cukrem, bílkem, vanilkovým extraktem nebo cukrem a vše promíchejte. Náplň poté uložte do lednice.

Jakmile si těsto odpočine, rozdělte ho na 5 částí a každou z nich vytvarujte do tvaru koule. Každou kouli poté rozválejte na placku, kterou rozřežte na trojúhelníčky. Každý trojúhelník potřete ořechovou náplní, srolujte a vytvarujte rohlíček. Hotové rohlíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Rohlíčky pečte dozlatova cca 20 minut.

Zdroj: Modrehory.cz, cs.wikipedia.org, toprecepty.cz, pekarinka.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz