Jedno těsto a tři až šest druhů cukroví? Jde to, stačí základní těsto

Zdroj: matunka/Shutterstock.com

Zná to každá hospodyně o Vánocích. Lednička je plná těst, ze kterých se pak udělají jednotlivé druhy cukroví. Co když to ale jde jednodušeji a z jednoho těsta lze udělat více druhů cukroví? Na tuto hypotetickou otázku vám rovnou odpovíme: ano, jde to!

Dnes vám přinášíme hned 3 různé recepty, pomocí kterých uděláte 3 různá těsta a mnoho druhů cukroví.

Začínáme zlehka třemi druhy

Začneme s těstem, ze kterého vyrobíte 3 různé druhy cukroví. Na recept budete potřebovat 500 g hladké mouky, 300 g cukru moučka, 1 lžičku citronové kůry, 2 žloutky, 1 celé vejce, 200 g mletých mandlí, 1 sáček vanilkového cukru a kandované ovoce.

Všechny suroviny, s výjimkou kandovaného ovoce, promíchejte a vypracujte těsto. To poté vložte alespoň na dvě hodiny do lednice.

Těsto po vytažení z lednice rozdělte na třetiny. Do první třetiny přidejte kandované ovoce, těsto vyválejte, vykrojte žádané tvary a nechte péct v troubě asi 7–8 minut při 160 °C.

Ze zbylých dvou třetin těsta upečte linecké cukroví, ze kterého ale můžete udělat dvě různé varianty. První je typické slepované marmeládou.

Druhé pak mohou být hříbky, které zná většina z nás dětství, jejichž hlavičku namočíte do čokoládové polevy.

Čtyři druhy bez cukru

Jdeme dále a tentokrát nabízíme recept dokonce na 4 druhy cukroví, které je navíc bez cukru. Jedná se o zdravější verzi, čemuž odpovídají i suroviny.

Připravte si 500 g hladké celozrnné mouky, 250 g tuku (ghee nebo provamel), 170 g rostlinného sirupu, 2 lžíce javorového sirupu, vodu a špetku soli.

Suché a mokré ingredience si připravte zvlášť a poté spojte a rozmixujte. Vzniklé těsto rozdělte na čtyři části.

Do první přidejte vanilkový lusk a budete mít těsto na linecké cukroví. Vykrojíte požadované tvary, pečete cca 8 až 11 minut na 180 °C a pomažete marmeládou.

Do další části přidejte 60 g mletých ořechů a máte těsto na ořechové cukroví, které po pečení můžete spojit krémem dle vaší chuti.

Do třetího těsta přidejte 1 až 2 lžíce kakaa či karobu a máte těsto na išelské dortíčky. Ty slepujte krémem a můžete je ozdobit mandlí nebo kokosem.

A poslední část dochutíte také kakaem a navíc ještě skořicí, a tím vám vznikne těsto na pracny. Použijte běžné formičky na pracny a následně obalte třeba v kokosové mouce.

Šest druhů z jednoho těsta? Jde to!

Poslední recept přináší nejvíce variant! Z 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g moučkového cukru, 2 žloutků, 1 vanilkového cukru a 1 lžíce mléka vypracujete těsto, které rozdělíte dokonce až na 6 dílů.

První díl ochutíte vanilkou a máte těsto na linecké. Další díl dochuťte 1 lžící mleté kávy a můžete si upéct kávová kolečka.

Do dalšího dílu přidejte půl lžičky jemně mleté citronové kůry a máte citronové cukroví, které lze dochutit polevou ze 2 lžic moučkového cukru, 1 lžíce horké vody a lžičky citronové šťávy.

Čtvrtý díl bude na čokoládové cukroví a přidejte k němu lžíci kakaa. Slepovat pak jednotlivé části můžete například nutellou.

Pátý díl dochuťte lžící mletých ořechů a máte těsto na pracny či jiné ořechové cukroví.

A poslední díl nechte bez dochucení a upečte si košíčky, do kterých můžete přidat ušlehaný krém z 1 vejce a 100 g moučkového cukru.

Zdroje: Proženy, Jíme Jinak, Top recepty

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz