Hruškový punč: Teplý vánoční nápoj plný vitamínů

Zdroj: Pixabay

K Vánocům neodmyslitelně patří celá řada nápojů. Teplé svařené ovocné drinky vonící skořicí jsou něčím, bez čeho si mnoho z nás nedovede tyto svátky představit. Vyzkoušejte si letos připravit hruškový punč, který kromě toho, že vás zahřeje, také vašemu tělu dodá řadu vitamínů.

Punč je obvykle nápojem, který se připravuje z alkoholu a ovoce. Dá se samozřejmě připravit i nealkoholická verze pro děti tak, aby si mohla teplý drink vychutnat u vánočních pohádek celá rodina.

Hrušky jsou plné vitamínů

Hrušky jsou ovoce, které je velmi prospěšné pro naše zdraví. Podporují trávení, pomáhají regulovat cholesterol a udržovat zdravé střevní bakterie. Jedna průměrná hruška obsahuje asi 6 gramů vlákniny, píše BBC Good Food.

Hrušky dále obsahují vitamin C a další antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály a posilují imunitní systém. Nízký obsah kalorií v nich a vysoký podíl draslíku pomáhá regulovat krevní tlak a podporovat zdraví srdce, doplňuje Cleveland Clinic.

Toto ovoce má také nízký glykemický index, což znamená, že postupně uvolňuje cukr do krve a pomáhá stabilizovat hladinu cukru.

Recept na hruškový punč

Na přípravu tohoto nápoje budete potřebovat 4 zralé hrušky, 500 mililitrů jablečného moštu, 250 mililitrů červeného vína, 2 skořicové tyčinky, 3 hřebíčky, 2 hvězdičky badyánu, 50 mililitrů rumu, med podle chuti a pomeranč na ozdobení.

Hrušky oloupejte a nakrájejte na kostky. Do velkého hrnce dejte jablečný mošt, víno a koření. Přidejte nakrájené hrušky. Pomalu vše zahřívejte asi 15 – 20 minut na mírném ohni. Před podáváním nápoj dochuťte medem. Nakonec ho ozdobte plátkem pomeranče.

Zdroj: BBC Good Food, Cleveland Clinic, Healthline, iDNES, Vaření

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz