Historie kebabu a jak ho připravili oblíbení kuchaři v pořadu Kluci v akci

maso
Zdroj: Shutterstock

Kebab je typické jídlo, které se připravuje na jehle. Má však tolik variant, že ho lze připravit také v troubě nebo i na pánvi. Tradičním masem pro tento pokrm je skopové a jehněčí, ale různé regionální recepty používají maso hovězí, kozí, kuřecí i vepřové, pokud není z náboženských důvodů zakázané.

Pokrm, který má původ až v 10. století

První zmínky o pokrmu, který se dá považovat za základ tohoto jídla, jsou už v bagdádské kuchařce z 10. století. Zatímco výraz kebab se používá pro pokrmy z kousků masa na jehle, v zemích s tradicí tohoto jídla je to spíše označení pro rozmanité masové pokrmy pocházející ze středověké kuchyně Persie a Anatolie.

Kebab zpopularizovali Turci, kteří z něj udělali grilované nebo pečené maso na jehle, ale připravují ho i ve formě dušeného masa nebo masových kuliček. Tak, jak se šířil po světě muslimský vliv, tak se stal známým i tento pokrm.

Na jeho obdobu lze narazit v řecké kuchyni

Jak moderátoři Slanina a Sajler správně připomněli, Řekové si z tohoto jídla udělali svůj typický pokrm gyros, kdy se maso obvykle zabalí do sendviče nebo pita chleba, ale servíruje se i na talíři s hranolky, saláty a omáčkami.

Patří mezi nejoblíbenější pouliční občerstvení

Kebab pak sílil na popularitě v celé Evropě jako pouliční občerstvení a u nás je často k dostání ve stáncích döner kebab (rotující kebab) z jehněčího, hovězího nebo kuřecího masa, který se pomalu peče na svislém otočném rožni.

Snadná příprava doma

Kebab si lze však připravit také doma a podle oblíbených moderátorů si na něm pochutná i velká rodina. Kuchaři si pro svůj recept zvolili kuřecí maso, které je u nás oblíbené a také cenově atraktivní.

Tajemství dobrého masa tkví v dostatečně dlouhé době marinování a k chuti přijde jako příloha zelenina.

Na 6 porcí potřebujete:

800 g vykostěného kuřete
4 lžíce směsi koření na kebab či gyros
4 lžíce oleje
100 g přírodního bílého jogurtu
6 pita chlebů

Pestrost chutí je v přílohách a v omáčce

Vždy je lepší vsadit na pestrost, a tak kuchaři vybrali hned dvě přílohy, které k masu oceníte a doplní na talíři jeho výraznou chuť.

První příloha je složená z plátků rajčat, salátové okurky a cibule. Právě teď je tato zelenina v nejlepší kvalitě.

Druhá příloha je z bílého zelí nakrájeného na jemné proužky a z nahrubo nastrouhané mrkve. Na 100 gramů zelí a jednu mrkev se přidají asi 4 lžičky harissy. Harissa je pálivá chilli pasta, jejíž hlavními složkami jsou pečené červené papriky, papriky Baklouti, koření a bylinky, jako je česneková pasta, kmín, semena koriandru, kmín a olivový olej. Všechno se doplní stejným množstvím sezamových semínek a slunečnicovým olejem. 

Na hotové maso bude třeba jednoduchá omáčka z jogurtu, česneku a plocholisté petrželky.

Samotná příprava masa není složitá

Směs koření na kebab (gyros) se rozmíchá s olejem a jogurtem. Maso se nakrájí i s kůží na dlouhé pruhy a naloží se do marinády přes noc. Druhý den se kousky masa napíchají na špíz. Jednotlivé špízy se osmaží na oleji ze všech stran a poté se pečou v troubě 20 minut na 200 °C. V polovině doby se otočí.

Špízy se podávají s pita chlebem a zeleninou. Po celé délce se maso přeleje připravenou jogurtovou omáčkou.

Zdroj: Kluci v akci, Apetit, iDnes

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz