Guláš je národním jídlem Maďarska. Tato chutná ikona má za sebou bohatou historii

Zdroj: Shutterstock

Když se řekne Maďarsko, mnoho lidí si automaticky vybaví nejen klobásu, ale především guláš. Pro málokterou jinou zemi je tenhle pokrm natolik typický. Také máte s Maďarskem spojený právě guláš?

Ve své původní podobě se maďarský guláš ve skutečnosti píše „gulyás“, což se doslova překládá jako pastevec nebo pastýř. Co dalšího má tahle maďarská národní dobrota za sebou a jaká je historie známého pokrmu?

Původ již v 9. století

Jak daleko byste řekli, že sahá historie maďarského guláše? Možná vás to překvapí, ale již v 9. století si pastevci připravovali zásobu masa, než odešli z domova na cesty po Evropě.

„To se vařilo a ochucovalo spolu s cibulí v železném kotli nad otevřeným ohněm, dokud nebyla všechna tekutina pryč. Po vysušení byla tato směs uložena v pytlích,“ pokračuje ve vysvětlování původu guláše theculturetrip.com.

Ve chvíli, kdy přišel čas na to, aby si vychutnali vydatné jídlo, stačilo uvařit trochu vody a přidat ji k masu. Tak vznikl chutný pokrm nazývaný guláš.

Jídlo z nouze?

Málokdo by dnes hádal, že guláš byl původně vlastně takové jídlo z nouze. Dnes se naopak stal národní specialitou.

Guláš se dá navíc připravit na mnoho variací. Každý si ho může připravit tak, jak ho má nejraději. V rodinách se tradují recepty z generace na generaci.

Nejběžnější variantou je zahrnutí maďarské papriky, která byla přidána během 18. století a mnozí ji dnes považují za základní prvek pokrmu.

Tradiční székely gulyás

Asi každý má přehled o tom, jak se guláš připravuje. Nejdříve se orestují kostky masa, nejčastěji vepřového nebo hovězího společně s olejem či sádlem a nakrájenou cibulkou.

Poté se přidá kmín, česnek, paprika a rajčata. Maso se dusí a podlévá vodou. Při změknutí se dochucuje.

Další typickou maďarskou specialitou je székely gulyás. „Jde o guláš z vepřového masa a kysaného zelí ochucený rajčaty, cibulí, kmínem a zakysanou smetanou,“ popisuje britanicca.com.

Rozdíl mezi námi a Maďary

Když se tady u nás rozhodneme připravit si chutný maďarský guláš, přeci jen ho nepřipravíme tak jako lidé žijící v Maďarsku.

U nás je totiž zvykem guláš po změknutí masa zahustit. Věděli jste, že Maďaři guláš nezahušťují? Vaří spíše něco podobajícího se polévce. Jejich guláš je více do sladka, často přidávají mrkev.

Liší se také příloha. Zatímco u nás je nejoblíbenější volbou houskový knedlík, Maďaři guláš podávají s bílým chlebem.

Zdroj: theculturetrip.com, britanicca.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •