Grilovaný tuňák žlutoploutvý: Zdravý oběd plný bílkovin a vitamínů

Zdroj: Shutterstock

Ryby obecně jsou považovány za zdravou potravinu, která je především bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Konkrétně tuňák je zdrojem fosforu, vitamínu B12 a bílkovin. Vyzkoušejte si proto doma připravit například grilovaného tuňáka žlutoploutvého.

Tuňák žlutoploutvý patří mezi větší druhy tuňáků. Váží obvykle kolem 60 kilogramů. Steaky z něj se dají zakoupit i u nás, obvykle jsou ale o něco dražší než jiné ryby. O to více si na nich ale pochutnáte.

Zdravotní benefity žlutého tuňáka

Tuňák žlutoploutvý je druh ryby, která se vyskytuje v Mexickém zálivu a v Atlantském a Tichém oceánu, píše Licious. Jde o nízkokalorický druh tuňáka, který je navíc vhodný pro všechny, kdo mají problémy s cholesterolem.

Jedna porce tohoto tuňáka obsahuje 93 kalorií, 21 gramů bílkovin a 0,42 gramů tuku. Ryba neobsahuje žádné sacharidy ani vlákninu. Pokrm se velmi často doporučuje při dietách.

Recept na grilovaného tuňáka

Grilovaný tuňák žlutoploutvý je vynikající jídlo, které se hodí především k bramborám či bramborové kaši. Pokud si na něm chcete pochutnat, potěší vás, že jeho příprava není vůbec složitá.

Budete potřebovat 4 steaky z tuňáka, rostlinný olej, třetinu šálku rostlinného oleje, čtvrt šálku citronové šťávy, 2 lžičky hořčice, strouhanou citronovou kůru, stroužek česneku a citron na ozdobu.

Steaky propíchejte vidličkou a dejte do zapékací mísy. Smíchejte olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, citronovou kůru a česnek a směsí přelijte maso. Marinujte tuňáka asi 2 hodiny.

Potom ho grilujte asi 6 minut z každé strany. Následně rybu podávejte s bramborami či bramborovou kaší, dozdobenou rajčaty a rukolou. Pokrm můžete přelít zbytkem marinády.

Zdroj: All Recipes, Licious, Live Strong, Global Seafoods, Healthify me

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz